Volodimir Zelenszkij nagy fölénnyel nyerte az ukrán elnökválasztást

Ukrainian presidential candidate Volodymyr Zelenskiy reacts following the announcement of the first exit poll in a presidential election at his campaign headquarters in Kiev, Ukraine April 21, 2019. REUTERS/Valentyn Ogirenko TPX IMAGES OF THE DAY - RC1203C4D150

Volodimir Zelenszkij toronymagasan nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját a vasárnap esti urnazárás után közzétett első exit poll-felmérés eredménye szerint. Az úgynevezett nemzeti felmérés előzetes adatai alapján a humorista elnökjelölt a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta.

Volodimir Zelenszkij a Facebookon közzétett üzenetében köszönetet mondott családjának és stábjának, majd a többi volt szovjet állam lakóihoz fordult: „még hivatalosan nem vagyok elnök, de mint Ukrajna állampolgára minden posztszovjet országnak üzenem, nézzetek ránk, minden lehetséges”. Petro Porosenko elnök elismerte az exit poll eredmények ismertetése után, hogy vereséget szenvedett az ukrán elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Volodimir Zelenszkijjel szemben. „Már a jövő hónapban elhagyom az államfői posztot, így döntött az ukránok többsége, és én ezt a döntést elfogadom” – jelentette ki, megjegyezve: a politikai életből nem szándékozik távozni. Porosenko közölte, hogy jómaga és csapata kész segítséget nyújtani Zelenszkijnek mint új államfőnek az átmeneti időszakban.

Az ukrán az egyetlen államnyelv Ukrajnában, de a fejlesztéséről más elképzelései vannak Volodimir Zelenszkij csapatának, mint ami a parlament előtt lévő nyelvtörvény tervezetében áll – mondta el hétfői sajtótájékoztatóján Dmitro Rarumkov, Zelenszkij kampányszóvivője. Arra a kérdésre válaszolva, hogy Zelenszkij kész-e politikailag támogatni a nyelvtörvényt, Razumkov leszögezte, hogy a parlamentnek előbb el kell fogadnia a jogszabályhoz benyújtott módosításokat. Kijelentette, hogy államnyelv fejlesztése és támogatása az egyik kulcsfontosságú feladata az államfőnek. „A módszereknek viszont inkább ösztönzőeknek kell lenniük, mert az hatékonyabb, mint a korbács” – tette hozzá. A külkapcsolatokban várható változásokra vonatkozó kérdésre Zelenszkij szóvivője azt felelte: „Ukrajnának jelenleg baráti a kapcsolata az európai országok többségével, ha változás lesz, az csakis a jó irányba lesz”.

Több vezető nyugati gratulált vasárnap este és éjjel Volodimir Zelenszkijnek, az ukrajnai elnökválasztás várható győztesének. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben fejezte ki jókívánságait. „A szabad választások és a békés hatalomátadás erős ukrajnai demokráciával egyenlő. Gratulálok Volodimir Zelenszkijnek. Az EU elkötelezett (Ukrajna) támogatása mellett” – írta Tusk. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a következőt írta Twitter-oldalán: „Ukrajna a NATO megbecsült partnere, számítunk az együttműködés folytatására.” Donald Trump amerikai elnök telefonon gratulált Zelenszkijnek – írta a Twitteren Kurt Volker amerikai különmegbízott, kiemelve: „továbbra is támogatjuk Ukrajnát területi egysége helyreállításában és az orosz agresszió elhárításában”. Zelenszkij beszámolója szerint Emmanuel Macron francia elnök szintén tolmácsolta jókívánságait. Angela Merkel német kancellár sikereket kívánt a leendő elnöknek olyan feladatok megoldásában, mint az ország stabilizálása, a belső konfliktus megoldása, az igazságügy reformja, a decentralizáció és a korrupció elleni harc. Megerősítette, hogy Berlin továbbra is kiáll Ukrajna területi egysége és függetlensége mellett. Sebastian Kurz osztrák kancellár az APA osztrák hírügynökségnek eljuttatott közleményében így fogalmazott: „előre örvendek együttműködésünknek és a bilaterális kapcsolataink további elmélyítésének”. A kelet-ukrajnai válságról szólva kijelentette: „Ausztria kiáll az Európai Uniónak az Oroszország ellen elrendelt szankciói mellett, és követeli, hogy állítsák helyre az ország (Ukrajna) területi egységét”. Andrzej Duda lengyel elnök hivatala megerősítette: „Lengyelország következetesen támogatni fogja Ukrajna Európába és az euroatlanti közösségbe vezető útját”. Duda egyben reményét fejezte ki, hogy Zelenszkij támogatni fogja Ukrajna euroatlanti közeledését.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke Moszkvában újságíróknak nyilatkozva megalázónak és szégyenletesnek minősítette Porosenko vereségét. A szenátor kijelentette, hogy Oroszország egyelőre nem fűz nagy reményeket Zelenszkij győzelméhez, mert szerinte Ukrajna Porosenko kormányzása alatt megszűnt szuverén államnak lenni. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő április 8-án Zelenszkijnek azon kijelentésére reagálva, hogy megválasztása esetén mielőbbi tűzszünet elérésére fog törekedni, és ennek érdekében kész közvetlenül kapcsolatba lépni Oroszország vezetésével, azt mondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a napirenden lévő problémák megvitatására, de a Donyecmedencei helyzetet elsősorban maguknak az ukránoknak kell maguk között rendezniük. MTI