Völner Pál: A Sargentini-jelentésben foglaltakat már a héten határozatban ítélheti el az Országgyűlés

Fotó: europa.eu

A Sargentini-jelentés hamis vádjait már a héten országgyűlési határozatban ítélheti el a magyar törvényhozás – nyilatkozta Völner Pál, az igazságügyi minisztérium államtitkára a Hír TV-nek, hangsúlyozva: egy szuverén parlament nem engedheti meg magának, hogy az EU olyan ügyekbe is beleavatkozzon, amelyeket az uniós szerződés is nemzeti hatáskörben tart. A Magyar Idők úgy tudja: a kormánypártok hétfőn, az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján terjesztik a parlament elé azt a határozati javaslatot, amely a Sargentini-jelentés európai parlamenti megszavazására reagál. A határozat többek között ki fogja mondani, hogy a „hazugságokat és csúsztatásokat tartalmazó” jelentést az Orbán-kormány bevándorláspolitikáját minden fórumon bíráló Soros György emberei írták és az ő emberei szavazták meg, illetve hogy Magyarország nem fog asszisztálni ahhoz a tervhez, hogy elvegyék tőle a határőrizet jogát, és a felesküdött magyar katonák és rendőrök helyett „zsoldosok érkezzenek hazánk schengeni külső határszakaszaira”.

„Nem az Európai Parlament felületesen tájékozott és ideológiailag elfogult, bevándorláspárti képviselői vagy hatalmi játszmái határozzák meg, hogy európaiak vagyunk-e vagy sem” – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjújában Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára, aki szerint: „Sargentiniék még csak hivatalos delegációt sem küldtek Magyarországra, amelyről a jelentést írták, helyette ő egy személyben Soros-szervezetekkel találkozott”.

A Ripost arról ír: kiadós italozással és rendkívüli frakcióüléssel ünnepelte meg a Jobbik a Sargentini-jelentés elfogadását egy soltvadkerti borospincében. A napilap szerint a jelenlévők folyamatosan Orbán Viktort szidalmazták, miközben felemlegették a „hős” jobbikos EP-képviselőt Balczó Zoltánt is, aki többször is hangsúlyozta, hogy egyetért a jelentés tartalmával. A Ripost fotókkal illusztrált cikkében megjegyzi: a jobbikos politikusok frakcióköltségük terhére, közpénzen ittak. „Nem volt elég, amit ott helyben megittak, többen ládaszámra vitték a borokat fel a buszra, be a szállodába, onnan meg haza. Nincs tudomásunk arról, hogy ezért ők maguk, saját zsebből fizettek volna” – teszi hozzá a Ripost.

Eközben Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, közszolgálati és sportminiszter megkérdőjelezi a Sargentini-jelentés érvényességét, ezért arra kérte Karin Kneissl külügyminisztert, hogy kérje ki az ügyben az Európai Unió Tanácsa jogi szolgálatának véleményét – közölte vasárnap Strache hivatala. „Nagy megértéssel vagyok a magyar érvelés iránt” – tudatta Strache. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című konzervatív vasárnapi német lap a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatáról közölt kommentárt. Az „Orbánnak távoznia kell” című írás szerint az EP „lejáratta volna magát”, ha nem szavazza meg a Sargentini-jelentést, mert Orbán Viktor „megszorongatja a civil társadalmat, alattomoskodik egy, a világra nyitott, vagyis számára kényelmetlen egyetemmel szemben”, és „semmibe veszi a tehermegosztásról hozott érvényes döntéseket a migráció területén”. Az EP „kétharmados többsége után most a tagállamokon a sor” –  tették hozzá, kiemelve: kevés az idő, mert májusban EP-választást tartanak, és „fontos, hogy az Európapárti pártcsaládok egységesen lépjenek fel a nacionalistákkal szemben”.

MTI, HIRTV.HU, 2018.09.16., RIPOST, 1. O., 3. O., MAGYAR IDŐK, 1. O., 2. O., MAGYAR HÍRLAP, 1. O., 5. O., 2018.09.17. , medianezo.hu