Vizsgálatot indít a párizsi ügyészség francia újságírók megfigyelése ügyében, Emmanuel Macront is célba vehették a Pegasussal

infostart.hu

Vizsgálatot indított kedden a párizsi ügyészség a Mediapart francia oknyomozó portál két újságírójának panasza nyomán, akik azt állítják, hogy a telefonjukat megfigyelték a Pegasus izraeli fejlesztésű kémszoftverrel. A Mediapart portál a Twitteren azt állította, hogy a marokkói titkosszolgálat használta a Pegasus szoftvert arra, hogy megfigyelje két újságírójának telefonos adatait. A marokkói kormány hivatalos közleményben utasította vissza a vádat, amelyet „alaptalan és hamis állításnak” minősített.

A párizsi ügyészség közleményében nem említette Marokkót, csak annyit közölt, hogy a kiberkémkedéshez köthető számos potenciális bűncselekmény gyanújával kezd vizsgálódni. A Le Monde című francia napilap szerint Emmanuel Macron francia elnök, továbbá Édouard Philippe volt miniszterelnök és az akkori kormány további 14 tagjának telefonját is célba vette egy marokkói állambiztonsági szolgálat lehetséges megfigyelés céljából a Pegasus nevű kémprogrammal. A beszámolóból az nem derült ki, hogy Macron telefonját végül feltörték-e, a francia elnöki hivatal ugyanakkor úgy fogalmazott: ha ez bebizonyosodik, akkor „nagyon súlyos” dologról van szó.

mti.hu, telex.hu, alfahir.hu, hvg.hu, magyarhirlap.hu