Vízkivételi törvénymódosítás

MTI Fotó: Varga György

Nagyon rövid, de sokakat és több törvényt érintő törvénymódosító javaslatot nyújtottak be a parlamenthez, mely mindazokat érinti, akik vízi létesítményekkel, víz kivételével foglalkoznak.

A jogszabály alapján engedély nélkül végezhető, vagy csak bejelentéshez kötött tevékenységek kivételével vízjogi engedély szüksége például a vízi munka elvégzéséhez, a vízilétesítmény megépítéséhez, átalakításához, üzemeltetéséhez, megszűntetéséhez.

A tágabb közösség érdekének védelmében vízilétesítményre engedélyt csak akkor lehet kiadni, ha a vízhasználat nem veszélyezteti a vízkészlet védelméhez fűződő érdekeket és megfelel az összes hatósági előírásnak.

Mindazok, akik 2018. december 31-ig megindítják a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást, mentesülnek a korábban engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően létesített vízkivételt biztosító vízi létesítménnyel kapcsolatosan.

Ha valóban hatályba lép ez a rendelkezés, úgy saját érdekében minden érintettnek érdemes lesz az előírt határidőig benyújtani az engedélyezési kérelmet, mert a későbbiekben jelentős utánajárástól, bírságtól kímélheti meg magát!

A 2016. június hó 3-át követően indult házi vízigény kielégítését biztosító kutak fennmaradási engedélyezési eljárása során befizetett illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat – mivel már nem engedélyköteles ez a fajta vízilétesítmény – a kérelmező részére 30 napon belül vissza kell fizetni.

Nem lesz szükség az ingatlanügyi hatóság engedélyére, amennyiben a termőföldet vízkivételt biztosító vízilétesítmény céljából veszik igénybe.

A Polgári Kisgazdák messzemenően egyetértenek azzal, hogy könnyebbé válik a földművelők hozzáférése az öntözési lehetőséghez, de ugyanakkor tanácsos, hogy mindenki a vízilétesítmény létesítése előtt alaposan tájékozódjék a hatóságoknál, hogy az adott helyen mit lehet és mit nem engedély nélkül megvalósítani, illetve mihez és milyen engedélyre van szükség. Első lépésként a helyrajzi szám megjelölésével az illetékes vízügyi hatóságnál célszerű tájékozódni.

Dr. Bakos Zoltán