Víz alatt a szabolcsi földek – jelentős terméskieséssel kell számolni

Fotó: OrosCafé

Az aszályos hónapok után, most a nagy intenzitással lehullott csapadék nehezíti a gazdálkodók dolgát.

Fekete Szabolcs gazdálkodóval készített interjút a szon.hu, akinek a földjeinek nagy részét belvíz sújtja. A gazdálkodó elmondta, nem az esővel volt gond, hanem a csapadék intenzitásával. A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű eső miatt hatalmas belvizek alakultak ki, ami jelentős terméskieséssel fenyeget.

A Ramocsaházán élő gazda a hírportálnak elmondta, fél napig szivattyúzott mire sikerült eltüntetni az összes vizet és járható lett az út. Véleménye szerint, ha a földön egyszer megáll a víz, azt a növények még kiheverik, de ha már kétszer háromszor kell szivattyúzni, akkor nagy az esélye, hogy teljesen kipusztul a termés.

A Balkányban élő dinnyetermesztő, Szilágyi Mihály is hasonló problémákkal küzd. A szon.hu megtudta, a gazdálkodó földjeinek közel egyharmada víz alatt áll. Ugyan a hétvégén száradt valamit, de még így is hatalmas a sár – közölte a gazda.

A szintén Ramocsaházán gazdálkodó Málik Pálné is belvízre panaszkodott, de az ő esetében a talajszinttől egy kicsit magasabban lévő bakhátra ültetett paprikában a sok csapadék nem tett kárt. A cirok fele viszont vízben áll, ami gátolja a növényt a fejlődésben.

A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának tájékoztatása szerint jelenleg a Tisza mentén és a Tiszántúlon vannak jelentősebb belvizes területek az országban.

Forrás: Agroinfom.hu /szon.hu