Vita a munka törvénykönyvének módosításáról

Fotó forrása Magyar Edzők Társasága
A munka törvénykönyv tartósan kell szabályozza a munkaviszonyokat, ezért az egyeztetések álláspontunk szerint minden fontosabb kérdésben szükségesek. (kpe)
Az MSZP-Párbeszéd népszavazást kezdeményezne a hatnapos munkahét ellen / Zoom.hu: Vidéken félpályás útlezárásokra készülnek a szakszervezetek

Az MSZP-Párbeszéd népszavazást is kész kezdeményezni, hogy megakadályozza a munka törvénykönyvének munkaidő-beosztással kapcsolatos módosítását. Az ellenzéki pártok szerint a törvénymódosítás a hatnapos munkahét és a kommunista szombatok bevezetését jelenti. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője szerdán sajtótájékoztatón azt közölte: „a kormány titkos paktumot köthetett a rabszolgatörvény miatt a multinacionális cégekkel”, és a munkaerőhiányt úgy akarják orvosolni, hogy a magyar munkásokat még több munkára kényszerítik. Ha elfogadják a törvényt, először Áder János köztársasági elnökhöz fordulnak eljárási szabálytalanságok miatt, és ha az államfő aláírja a törvényt, alkotmánybírósági beadványt készítenek – jelezte a pártelnök. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnök-frakcióvezetője úgy értékelt: a törvényjavaslat gyakorlatilag a hatnapos munkahét bevezetését jelenti, és úgy vezetik be a kommunista szombatot, hogy azért még fizetni sem akarnak. Hozzátette: ha szükséges, népszavazást kezdeményeznek a rabszolgatörvényről. Az MSZP és a Párbeszéd politikusai mindenkit arra kérnek, hogy viseljenek sárga mellényt és úgy protestáljanak a rabszolgatörvény ellen. A képhez azt írták: „ami Párizsban sikerült, az Budapest utcáin is sikerülni fog!” A Fidesz-frakció az MSZP-Párbeszéd akcióit úgy kommentálta: „az MSZP egymillió embert tett munkanélkülivé és kétszer akkora személyi jövedelemadó kulccsal sarcolta a dolgozó embereket, mint a jelenlegi adókulcs. Ez az MSZP igazi arca: amikor kormányon voltak a bankok oldalán álltak és magas adókkal sarcolták a dolgozó magyar embereket” – értékelt a kormánypárti frakció.

Vidéken félpályás útlezárásokra készülnek a „rabszolgatörvény” miatt a szakszervezetek – tudta meg a Zoom.hu. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a lapnak úgy fogalmazott: a következő napokban több vidéki helyszínre is megmozdulást szerveznek, amelyeket az érdekvédelmek koordinálnak. A portálnak megerősítette azokat az értesüléseket, hogy amennyiben a parlament megszavazza A munka törvénykönyvének módosítását, akkor további megmozdulások várhatók januárban. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az RTL Klub szerda esti híradójának azt nyilatkozta: a szakszervezetek sztrájkot is kezdeményezhetnek. Hozzátette: a felmérések szerint a dolgozók 97 százaléka sztrájkolna. Eközben az Audi Hungária Független Szakszervezet Facebook-oldalán közölte, hogy csatlakoznak a szombati tiltakozó akcióhoz, és Győrből buszokat indítanak, hogy dolgozóik eljussanak a tüntetésre.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Magyar Katolikus Rádióban szerdán arról beszélt, hogy megszavazza a túlóra-számítás átalakításáról szóló törvényt. Megvan a bizalom a képviselőtársai iránt, és ha Kósa Lajos azt mondja, ez egy jó törvény, ő látatlanban elhiszi – rögzítette a házelnök, aki szerint az ellenzék részéről „megint handabandázásról van szó, nincs semmilyen rabszolgatörvény”. Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő a Figyelőnek adott interjújában azt hangsúlyozta: a túlóra-módosításra vonatkozó javaslat kizárólag az egyenlőtlen munkarendben dolgozókat érinti, vagyis a többségre nem vonatkozik. „Minden más változtatás esetén tekintettel voltam az unió munkaügyi irányelveire is” – jelentette ki. MTI