Visszaváltó automaták árasztják el hamarosan az országot

Fotó: Sebastien Bozon, AFP

2024 január 1-jétől indul az országos kötelező visszaváltási rendszer.

Mintegy 1500 arra kötelezett és jó néhány további önként jelentkező üzlet alkotja majd – mások mellett – a jövő év első napján induló kötelező visszaváltási rendszert. Addigra több ezer visszaváltó automatát kell telepíteni a fém-, az üveg- és a italcsomagolások számára, az utóbbiak közül a tejtermékek dobozai kivételek – írja a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség úgy látja, vevőcsalogató lesz a visszaváltó automata. “Nemcsak azok a vevők fogják keresni a visszaváltásra berendezkedett boltokat, akik mielőbb viszont szeretnék látni a nekik járó díjat, hanem azok is, akik fontosnak tartják az újrahasznosítást” – vélekedik Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke.

A visszaváltás után kapott voucher készpénzre is váltható az adott üzletben vagy üzletláncban. Utalható továbbá bankszámlára az automatába épített vonalkód-leolvasóval, ha a regisztrált ügyfél a telefonos applikációjával azonosíthatja magát, de a pénzt fel is lehet majd ajánlani jótékonysági célú szervezetnek, amely az automata kijelzőjén választható ki.

Mint a lap megjegyzi, még hiányzik néhány jogszabály, az önként csatlakozó kiskereskedelmi egységek regisztrálása és automatával való ellátása pedig átcsúszhat 2024-re.

Forrás: nlc.hu

https://nlc.hu/eletmod/20230728/visszavalto-automatak-uzletek/