Visszaküldte az iskolába Thunberget egy olasz EP-képviselő

Fotó Yves Herman, Reuters
Az Európai Parlamentben járt Greta Thunberg, a fiatal svéd klímaaktivista. Felszólalását a nagy európai parlamenti párok üdvözölték, de voltak, akik kiosztották. Az Európai Bizottság javaslatát is bírálták, sokkal ambiciózusabb célokat szeretnének látni.

Greta Thunberg felszólalását az EP Környezetvédelmi Bizottságában egy vita követte. Az Európai Néppárt szónoka, Peter Liese a tagállamokra panaszkodott, amikor azt mondta, hogy a költségvetési vitában az első tétel, amin az állam- és kormányfők spórolni akartak, az az innováció volt. Sylvia Sardone, az Identitás és Demokrácia politikusa azt mondta, hogy egyre világosabbá válik, hogy Greta Thunberget kihasználják, szerinte az állítólagos környezetvédők csatája képmutató, téves és félrevezető. Sardone szerint azt a kérdést kell feltenni, hogy vajon hány fiatal mondana le az okostelefonokról, a gyorséttermekről, az 5G-ről, az olcsó repülőjegyről, vagy a klímaberendezés használatáról. Kínában és Indiában kellene ilyen tüntetéseket tartani, nem Nyugat-Európában – tette hozzá. Aztán amikor már lényegesen túllépte az idejét, akkor a hallgatóság „kitapsolta” a felszólalót, aki viszont botrányosnak nevezte az esetet.

Bas Eickhout, a Zöldek részéről is csalódását fejezte ki az Európai Bizottság javaslatát illetően, azt mondta, ha Európa nem áll a kibocsátáscsökkentés élére, és nem növelik az ambíciókat, akkor 2050-re meg fogja haladni a 3 fokot a hőmérséklet-növekedés. Pietro Fiocchi, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselője azt mondta, ne nyúljunk a már eldöntött klímacélokhoz, ugyanakkor globálisan nyomást kell gyakorolni más kontinensekre. Viszont nem szabad veszélyeztetni az európai ipart. Végül apaként azt javasolta Greta Thunbergnek: „Menjen vissza az iskolába, és folytasson normális életet, a gyermekkor legalább olyan értékes, mint az éghajlat.”

A bizottsági ülés végén az elnök felajánlotta a viszontválasz lehetőségét Greta Thunbergnek, ő azonban nem élt ezzel.

Forrás: index.hu, Arató László