Visszafoghatja az inflációt a jegybanki kamatemelés

MNB inflacios jelentes Virag Barnabas Balatoni Andras budapest 2019.06.27 Foto: Bodnar Patricia

Megemelte kedden az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, 0,6 százalékról 0,9 százalékra. Csaknem tíz éve nem emelt kamatot az MNB. Matolcsy György jegybankelnök szerint azért kellett lépni, hogy elkerüljék a hosszan tartó, magas inflációt, amivel mindenki rosszul járna.

A jegybank elnöke az infláció megugrásával indokolta, hogy hosszú idő után ismét emelték az alapkamatot, 0,6 százalékról 0,9 százalékra.

Azt mondta: az MNB ezzel küzd az árak emelkedése ellen.

„A Magyar Nemzeti bank első számú mandátuma, az árstabilitás biztosítása. Nekünk kötelező módon válaszolni kell ezekre az inflációs kiugrásokra. Mi ezt a választ a mai monetáris tanácsi ülésen megadtuk. A válasz az, hogy proaktívan, tehát, mielőtt a kiugrásokból tartós, hosszan tartó magas infláció lesz Magyarországon – és ezt kell nekünk elkerülni, tehát, még ez előtt beavatkozunk” – mondta a jegybankelnök

A most indult alapkamatemelési ciklus addig tart, amíg az infláció visszaereszkedik arra szintre, ami a gazdaság számára kedvező.

A kamatemelések egyébként havi ütemezésben követik egymást. Az alapkamat csaknem tíz évvel ezelőtt még 7 százalék volt, innen csökkentette le a jegybank tavaly júliusra 0,6 százalékra.

Ennek volt többek között köszönhető, hogy a magyar, 2019-ben Európa egyik legjobban teljesítő gazdasága lett, mintegy öt százalékkal növekedett a GDP.

A családoknak is sokat segített az alacsony mutatószám, hiszen például a lakáskölcsönök mindenki számára elérhetők, megfizethetők lettek. A vállalkozók is sokat profitáltak, hiszen könnyebben tudtak hitelt felvenni és így jelentős fejlesztéseket indíthattak el.

A Magyar Bankszövetség főtitkára szerint a mostani kamatemelés nem érinti hátrányosan a vállalkozásokat.

„Még mindig a kamat mértéke az kedvező ahhoz, hogy a vállalkozások nyugodtan tudnak hitelt felvenni és a mai kamatszinten is tudnak egy prosperáló útra lépni, hiszen továbbra is olcsó marad a hitel és bőséges likviditás van a bankszektorban ahhoz, hogy minden jogos vállalati igényt megfinanszírozzon”– mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkár.

Az elemzők már azt figyelik, hogy milyen hatással lesz a piacra a jegybank lépése. Mindenki arra számít, hogy visszafoghatja az áremelési törekvéseket.

„Ha az infláció tartósan átlép egy bizonyos szintet, a 4-5 százalékon túlmegy, akkor ez beépül a várakozásokba. ez azt jelenti, hogy drágábban fogják adni a termékeket. Már eleve úgy tervezünk, hogy én drágábban fogok eladni holnapután. a pék az úgy szerzi be az árut, hogy ő majd két hónap múlva magasabb áron fogja adni a kiflit. Tehát ez egy öngerjesztő folyamattá válhat” – értékelte a lépést Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezető igazgatója.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője a kamatemelés és a forint kapcsolatára tért ki. A kamatemelési várakozások hatására a forint erősödni kezd – mondta.

Ezt a kedd délutáni adatok meg is erősítették, hiszen a kamatemelés után, mind az euróhoz, mind a dollárhoz képest is érezhetően erősödött a forint.

Forrás: napi.hu