Vincze László értesítése alapján: Mentsük meg a házikertben a cseresznye termését!

Fotó Agrofórum Online, Dr. Némethy Zsuzsanna

 

Létezik-e valamilyen hatékony védekezési mód a cseresznyelégy talajban áttelelő alakja ellen?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Érdeklődő!

A cseresznyelégy elleni hagyományos védekezés a cseresznye zsendülésekor megjelenő kifejlett legyek elleni rovarölő szeres permetezés. A fák lombjára aggatott sárga színű ragacsos lapokkal is csökkenthető egyedszámuk, a sárga szín vonzza a legyeket. Házi kertekben a magasra növő, magas cseresznyefák permetezéssel végzett megvédése technikai okokból gyakran kivitelezhetetlen. Ezért van egyre nagyobb jelentősége az egyéb védekezési lehetőségeknek.

A károsított cseresznyében kifejlődő lárvák kimásznak a gyümölcsből, talajra hullanak, majd néhány cm mélységben bebábozódnak. Báb alakban telelnek át és várják a tavaszi felmelegedést, amikor a kifejlett cseresznyelegyek kibújnak a talajból.

Megelőző védekezésként, ahol a fa alja nincs gyepesítve és beültetve, elegendő, ha a fa lombkoronája alatti talajt befedjük, betakarjuk ponyvával, hézagmentes anyaggal, és széleit alaposan rögzítjük a talajhoz. A takarást a cseresznye érésétől az utolsó terméshullásig ajánlott ott tartani. A takarás megakadályozza a cseresznyelégy lárváinak talajba húzódást, a ponyván bábozódnak be. Nincs más teendő, mint a ponyváról maradéktalanul összegyűjteni az apró, 3-4 mm-es méretű, halvány sárgás színű bábokat, és megsemmisíteni azokat.

Cseresznyelegyek talajból kibújása megakadályozható a talaj takarásával a rajzási időszakot megelőzően a termésérés befejezéséig. Ez a módszer szintén hatékony védekezés lehet a kártételük megelőzésére.

A cseresznyefa alatti talaj nyár végi felkapálása, meglazítása 5-8 cm mélységben szintén gyéríti számukat, sok báb pusztulását okozzák.

Azoknál a fáknál, melyek alá növényeket ültettek vagy gyep él, és a cseresznyelégy fertőzése komoly kárt okoz, a talajba került bábok ellen hatásos a Beauveria bassiana rovarparazita gomba hatóanyagú Artis pro mikrobiológiai készítmény. Szabad forgalmú szer, ennek oldatát kell kipermetezni a fa alatti talajfelszínre, és vízzel bemosni a felső 10 cm-es talajrétegbe. A kezelést természetesen nem most, hanem tavasszal márciusban ajánlott kijuttatni. Későbbiekben hatékonyabb, ha a talajkezelés a termésérés, szüret után szeptemberben történik, akkor még a talaj nem hűl le annyira, mint márciusban. A szer kijuttatása gombaölő szerrel tilos. Mivel élő mikroorganizmus a hatóanyaga, tárolási, eltarthatósági előírásai eltérnek a hagyományos növényvédő szerekétől.

Forrás: Agrofórum Online, Dr. Némethy Zsuzsanna