Világhírű szülöttjükre emlékeztek az Egyházaskeszőeik

Fotó forrása Papp Tamás

Az elmúlt hétvégén ünnepelni, emlékezni jöttünk össze egy olyan ember emléke, munkássága előtt, akire minden magyar, és különösen mi Egyházaskeszőiek méltán lehetünk büszkék.

Élő Árpád magyar származású amerikai sakkozóról, sportvezetőről, fizikusról, a sakkozói játékerő értékelését lehetővé tevő, róla elnevezett pontrendszer kidolgozójáról emlékeztünk meg Egyházaskeszőn.

Élő Árpád 1903. augusztus 25-én született Egyházaskeszőn. 10 éves koráig élt a faluban családjával együtt, majd 1913-ban kivándoroltak az Egyesült Államokba. Ekkor tanult meg még gyermekként sakkozni, melyet később olyan magas szinten művelt, hogy nemzetközileg is elismert emberré, versenysakkozóvá vált, a sakkban mai napig használt Élő- pontszámok rendszerének kidolgozója.

Az emlékére szervezett rendezvény ünnepi szentmisével kezdődött, melyen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség elnöke, valamint Gaál Zsóka nemzetközi mester, korosztályos világbajnok is részt vett.

Veszprém Megyei Értéktár elé terjesztettük ajánlásunkat, miszerint szeretnénk települési értéktárunk soraiban tudni Élő Árpádot és munkásságát, mely a későbbiekben véleményünk szerint a hungarikumok között is megállná a helyét. 

Papp Tamás, KPE