Vidnyánszky: A mi szakmánkban most történik a rendszerváltás

MTI Fotó: Rosta Tibor

A KPE érti és szükségesnek tartja az évtizedek óta késő kulturális váltást. A kultúrharcot meg kell vívni, de mindvégig arra kell ügyelni, hogy közérthetőek legyünk, hogy a nemzeti oldalt képviselők és a kultúrában jeleskedők vegyenek a küzdelemben részt. Nem kell teret engedni a kultúrát csak távolról ismerő és eszközként használóknak. (kpe)

A fenntartói alapítvány, az egyetem és a diákok nyilatkozatai

A színházi szakmában nem volt rendszerváltás, az éppen most történik, harminc, vagy akár hetven éve elfojtott gondolatok kerülnek most felszínre, mindkét oldalról – jelentette ki Vidnyánszky Attila a Mandinernek adott interjújában. Az egyetemet fenntartó kuratórium elnöke: olyan háttere van, „amely kötözi a sebeit, és mind a civil, mind a szakmai világból annyi támogatás érkezik felé, hogy úgy érzi, ezt muszáj végigcsinálnia”. Jelezte: nem próbált meg bejutni az SZFE épületébe, nem akarja provokálni a helyzetet. Véleménye szerint az egyetem ügyében egy militáns hangvételű csoport folyamatosan mérgezi a szakmai közéletet.

Az egyetemet elfoglaló diákok keddi tájékoztatójukon arra szólították fel Palkovics László minisztert, hogy hívja vissza az egyetem élére kinevezett kuratóriumot. A hallgatók képviselője közölte: fenntartják álláspontjukat, hogy Vidnyánszky és a kuratórium a diákság számára illegitim, ezért nem tárgyalnak vele, a Rektori Konferencia által szervezett megbeszélésre sem mennek el.

Upor László, az SZFE távozó rektorhelyettese szerdán cáfolta azt a pletykát, hogy a kuratórium elvonta volna az egyetem pénzét, csak technikai okokból változott az intézmény bankszámlája. Közölte, a tanév rendjének módosítása a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt, az egyetem közzétette a kuratóriummal ez ügyben zajlott levelezést is.

Az egyetem lemondott vezetése és a fenntartó alapítvány kuratóriuma közötti, a Magyar Rektori Konferencia által kezdeményezett egyeztetést „technikai okok miatt” egy nappal elhalasztják, így arra szerdán kerül sor – írja a hvg.hu.

Miután Novák Eszter, az SZFE rektorhelyettese egy televíziós nyilatkozatában arról beszélt, hogy „nincs átadás-átvétel” az egyetemen, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményben hívja fel az egyetem lemondott vezetésének figyelmét a törvényi előírások érvényre juttatását biztosító átadás előkészítésére, a közpénzekkel és közvagyonnal való átlátható elszámolás megteremtése érdekében. Az egyetem gazdálkodását tíz éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik – írja közleményében az ÁSZ, amely 2013-ban állapított meg 2009-ig visszamenőleg súlyos hibákat, amiket az egyetem eddigi vezetése azóta sem oldott meg.

MAGYARNEMZET.HU, MANDINER.HU, 24.HU, HVG.HU, ATV.HU, INDEX.HU, 444.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ