Vidnyánszky: A kuratórium elindítja az oktatást, ha az SZFE vezetése nem képes rá

MTI Fotó: Rosta Tibor

A Bayer Show vendége volt Vidnyánszky Attila, aki a műsorban azt mondta: a kuratórium amellett van, hogy el kell kezdeni az oktatást a Színművészetin. „Ha a mostani vezetés nem képes rá, hogy elindítsa, mi elindítjuk. Lesz kinek” – jelentette ki a kuratórium elnöke.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet működtető kuratórium elnöke volt a Bayer show vendége vasárnap este. Arra a kérdésre, hogy az SZFE oktatóinak és hallgatóinak mi is a problémája vele, Vidnyánszky azt mondta: erre nagyon nehéz válaszolni, a lemondott oktatókkal még csak-csak lehet találkozni, de a diákok teljesen el vannak szeparálva, elzárták magukat. “Nem tudnák elviselni, hogy ott üljünk mellettük, hogy képviseljünk valamit”, “vagy csak páruzamosan létezni”… de ezt sem tudják elképzelni – tette hozzá.

Vidnyánszky Attila azt mondta, senkit sem akartak lemondatni, “eltüntetni”, sőt párhuzamosan akartak a már meglévő mellett fölépíteni “valami mást is”.

A legfájóbbnak azt nevezte, hogy az, hogy az SZFE-n sztrájkot hirdetnek, azt mutatja, hogy egy előre megírt koreográfia szerint a tanári kar nem akart és nem akar most sem dolgozni, “őszintétlenek voltak, nekünk pont az ellenkezőjét mondták” – állította a műsorban, kijelentve: “gyakorlatilag manipulálták a diákokat”, “a legújabb információ az, hogy már nyáron a diákság egy részét készítették erre az eseménysorra”.

Mi az a “más”?

Arra, hogy mi az a “más”, amit a kuratórium szeretne a Színművészetin felépíteni, Vidnyánszky azt mondta, hogy ott “akut, évtizedes problémák” vannak.

“A gyerekek, a diákok élete van föltéve a kártyaasztalra, és őket használják pajzsként ebben a történetben. Gátlástalanul, senkit nem érdekel az, hogy mi lesz ezzel a félévükkel, miközben az összes diákot tekintve 85 százalékuk aktiválta a félévet, az elsősöknél szinte mindenki, 99 százalék. Magyarul: ők szeretnének tanulni, ők még mindig hisznek abban, hogy oktatás lesz és tanulni fognak – jelentette ki.

„Megsanyargatott, összetört emberkék?”

Arra, hogy ők mit szeretnének csinálni a jövőben, azt mondta, azt a nagyon egyoldalú szakmai képzést, ami a “realista színházhoz köthető”, szeretnék kiszélesíteni “új gondolatokkal, új elképzelésekkel”. 30 éves panasz a diákok túlhajszolása, “erről mindenki beszél”, ezt Upor László is megírta a pályázatában, de húsz évvel ezelőtt ugyanezt írták meg. Egészen más rendszerben kellene a diákokat képezni, “mert így megsanyargatott, összetört emberkék” vannak a rendszerben – tette hozzá. Állítása szerint azzal a színművészetis filozófiával, miszerint először “szilánkokra törni”, “egymással is jól összekeverni” az oda kerülőket, hogy “hadd tűnjön el a szemérem, a gátlás, aztán újra összerakni” az teljesen ellentétes azzal, amit ő gondol a színészképzésről.

Azt is óriási problémának nevezte, hogy az SZFE-n magától a szakmától elszakadtak. Elitképzésnek nevezik magukat, miközben nemzetközileg nincsenek jelen. “Ez fájó, de a 40 alatti rendezőink nincsenek sehol”. Külföldön értelmezhetetlen a magyar színi iskola képzése – jelentette ki a műsorban.

Sokkal aktívabb nemzetközi kapcsolatot kell kialakítani szerinte, a mesterkurzusokat, fesztiválokat, társintézményeket említette. De azzal, hogy kőkeményen ragaszkodunk a saját értékeinkhez.

Büszke, egyenes gerincű embereket kell képezni

„Büszke, egyenes gerincű embereket kell képeznünk, akik büszkék arra, hogy ezt a népet, ezeket az embereket szolgálhatják vidéken és itt Budapesten is. Büszkék a kultúrára, kultúrájukra, és érzik a felelősséget ebben. Egyenes, nem összetákolt emberhalmaz, hanem akik a gyökereiket ismerik, tudják. Ezt kell erősíteni bennünk. Szóval lényegileg, filozófiáját tekintve másképp képzeljük ezt el” – mondta a terveiről.

Megismételte: a mostani oktatókat “senki nem fogja bántani”, csinálják azt az ő módszertanuk szerint, amit jól tudnak, vagy annak hisznek.

Kulturharc, utolsó “véres” felvonás ?

Bayer Zsolt azt is megkérdezte Vidnyánszky Attilától, nem gondolja-e, hogy mindezzel a rendszerváltás óta emlegetett kulturharc utolsó és “legvéresebb” felvonásához érkeztek el ? Erre ő azt válaszolta: de, biztos hogy messze túlmutat magán, ami történik, különben nem volnának ekkora indulatok szerinte. “Máskülönben a lehetőséget látnák abban, hogy például új kampusz lesz”. Miközben ott nyomorognak és áldatlan állapotok vannak, kilógnak a konnektorok a falból – mondta a Vas utcáról.

“Itt másról van szó, nem egyszerűen egy képzésről, hiába tiltakoznak”. Ha őszintén beszélnének egymással, azt mondanák, hogy “igen, legyen igazságosabb a rendszer és kapjon helyt más gondolat is, azok a nemzeti gondolatok, amik ki voltak radírozva ebből a történetből” – mondta a kuratórium elnöke.

Vidnyánszky Attila a műsorban elmondta: ő azt javasolta, hogy az SZFE tanári kara üljön le az összes színházigazgatóval, a filmgyártókkal, mert nincs megfelelő kapcsolat közöttük.

Hallgatás van

“De a legmélyén az egésznek komoly ideológiai háború megy. Nem véletlen az az össztűz, amit rám is zúdítottak. Ezért is szeretnének elpusztítani, mert olyanokat mondok, amit eddig nem volt szabad, és hogy példát mutassanak, hogy ha valaki a szakmában kidugja a fejét, vagy kinyitja a száját, akkor ezt kapja. Ezért van a szakmában még mindig a hallgatás” – jelentette ki Vidnyánszky Attila. Neki az fáj, hogy még mindig “nagyon egyedül beszél” – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy nagyon sok történetet küldenek neki emailben, sms-ben a Színművészetiről. De akik küldik ezeket, nem állnak a nyilvánosság elé.

Borzalmas hadsereg…

“Látva azt a borzalmas hadsereget, ami ott a háttérben van, fizetett irkászok, akik lőnek most mindenkit”… – fogalmazott.

Vidnyánszky a műsorban azt mondta, hogy ő a diákokat sajnálja. Ő tudja mindezt kezelni, de “egyre több hang jön ki bentről, egy csomóan tanulni szeretnének. De ha ki merik nyitni a szájukat, elképesztő össztüzet kapnak, már ott belül – állította. Micsoda gerincnyomorítás van ott, gázlástalanul! Kiket akarnak ott kinevelni megint? És milyen fájdalmas lesz a kijózanodás, ha ránéznek a rendszerre…, majd azt fogják gondolni, hogy “mi voltunk azok a hősök, akik ezt a beálltságot megvédtük, mi védtük meg a változatlan rosszat” – mondta a tüntetőkről.

Ezek komolyan gondolják ám!

Arra, hogy milyen érzés azt hallani, hogy ha majd jönnek, akkor ő földönfutó lesz, Vidnányszky Attila azt mondta: “nem jó”, mert van családja, “ezt az ember ezt komolyan veszi, ismerve a bolsevik attitűdöt”. Ez most el van mismásolva, “de ezek komolyan gondolják ám”- jegyezte meg.

A “nagy szakma” most összefog és szolidáris a gyűlöletben – ott ölelgetik egymást olyan emberek, akik nem álltak egymással szóba -, hogy engedheti el a füle mellett ezt a gazemberséget – nehezményezte a műsorban, sérelmezve, hogy a Színművészeti egyetem közleménye összemosott egy “újságírói rossz mondatot” a baloldal első számú emberének a nyílt színi fenyegetésével és gyorsan túllépett rajta.

Fájó dolog, nem boncolgatja

Bayer Zsolt arra is rákérdezett, hogy a fia, ifjabb Vidnyánszky Attila “ott áll ebben a közegben”. “Beszéltetek-e erről?” Mindennap beszélnek, néha órákat, amikor már nem tudnak beszélni, akkor írnak egymásnak – válaszolta Vidnyánszky. “Ez egy nagyon fájdalmas történet, iszonyú nehéz helyzetben van ő is, tudja, hogy a fia szívében mi lakozik, és az általa rendezett előadások sokat elmesélnek őróla, magáról – mondta, hozzátéve, hogy nem szeretné ezt boncolgatni, mert ez “egy fájó dolog”.

Végül Bayer Zsolt felfoghatatlannak nevezte, hogy a magát mindig forradalminak és a régit megtagadónak valló ifjúság, diákság, azokért az emberekért megy harcba, és barikádozza el magát akik ötven évvel ezelőtt például megkapták például – mint mondta, Benkő Péter és Dörner György beszéltek erről korábban a Bayer Show-ban – Aczél elvtárstól” a Katona József Színházat. “Te ezt meg tudod magyarázni?” – kérdezte.

“Lenin fiú”, Szamuely katonák”

Vidnyánszky erre azt mondta, hogy nehéz, fájó dolog ez, de ehhez érezni kell azt az eufóriát, ami ott van benn a Színművészetin. “Van néhány tucat harcos, igazából Lenin-fiú, vagy Szamuely-katona, akiknek nehéz nemet mondani” – magyarázta. Mint mondta, ők tudják, mert elmesélték nekik diákok, hogy volt egy szavazás még augusztus 29-e, 30-a környékén, ahol a diákság leszavazta az egyetem-foglalást – állította a műsorban. De a 31-ei buli eufóriájába bejöttek, felrohantak a színpadra azzal, hogy “foglaljuk el az egyetemet”. Nem tudnak nekik ellent mondani, nagyon-nagyon nehéz – fogalmazott a kuratórium elnöke. Mint mondta, olyan világ az övék, “ahol nagyon könnyen könnyen sodródni kezdesz és igazodsz”.

De pont ennek kellene ellene dolgozniuk szerinte, “pont az erőt, a gerincességet kellene bennük erősítenünk” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ő áldozatokként tekint ezekre a “kifacsart” diákokra. Szerinte az egész szakmának mérhetetlenül szégyellnie kell magát, amiért jönnek tehetséges fiatalok tanulni, és ahelyett ezt kapják.

Az oktatást el kell kezdeni

Végül arra, hogy jogilag meddig tart a Színművészetin a hallgató státusza, ha nem abszolválja a félévet a barikád miatt, Vidnyánszky Attila azt mondta: “a kuratórium amellett van, hogy el kell kezdeni az oktatást. Ha a mostani vezetés nem képes arra, hogy elindítsa, mi elindítjuk. Arra, hogy kinek indítják el, azzal reagált: ő úgy gondolja, hogy lesz kinek. Ha megnyílik a lehetőség, jönni fognak a diákok és győzni fog a józan ész ebben a történetben.

Holnap derül ki, hogy mikor indul az oktatás a Színház és Filmművészeti Egyetemen

Gulyás Gergely miniszter az ATV Egyenes beszédben múlt csütörtökön azt mondta: a patthelyzetet a kormány nem tudja feloldani, úgy érzik nekik erre nincs hatalmuk. „Az a jó megoldás, ha köztiszteletben álló, egyébként kompetens személyek alkotnak egy kuratóriumot, akkor ha valakinek prekoncepciója van azzal kapcsolatosan, hogy milyen lesz a működés, akkor üljön le vele tárgyalni, kezdődjön el az oktatás, aki akar az tanuljon, aki nem, az alapítson másik magánegyetemet, mindenre van lehetőség, ez egy szabad ország” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az atv.hunak nyilatkozva megszólalt Palkovics László innovációs miniszter is, kijelentetve: nem látja indokát, hogy visszavonja Vidnyánszky Attila vagy a kuratórium megbízását, és nem gondolja, hogy neki kellene tárgyalnia a tiltakozókkal.

Forrás:atv.hu