Vétóügy: órákon belül átmehet a német csomag, záporoznak a kedvező jelzések

Fotó MTI, Miniszterelnöki Sajtóiroda, Fischer Zoltán

Megszületett az előzetes egyezség a magyar, a lengyel és a német kormány között egy többelemű német javaslatról, amely a belengetett magyar-lengyel vétó elhárítását célozza a 2021-2027-es költségvetésnél és a helyreállítási alapnál. A csomagról folytatott első uniós nagyköveti értekezlet pozitív légkörben zajlott szerda délután, és a csütörtök reggeli jelek is afelé mutatnak, hogy az EU-csúcs ma délutáni szakaszában megszülethet a végleges alku. Ez érintetlenül hagyja a jogállamisági mechanizmus rendeletét, de az alkalmazási körét szűkíti, a bevethetőségét időben 2-3 évvel kitolja, és kiveszi a rendelet hatálya alól a 2014-2020-as EU-pénzeket. Ezek alapján úgy látjuk, hogy jelentősen puhult a rendelettervezet, ami a magyar és lengyel kormány sikeres tárgyalásait tükrözi, és ezt emelte ki eddig több magyar vezető kormánypárti politikus is. Friss híreink a fontos témában az alábbi hírfolyamunkban olvashatók.

  1. december 10. 12:28

Órákon belül átmehet a német csomag, záporoznak a kedvező jelzések

Délután 1-kor kezdődik a kétnapos EU-csúcs és erre érkezve egyre több vezető megszólalásáról tudósít a Reuters, így például az imént Mark Rutte holland miniszterelnök azt mondta, hogy semleges abban a kérdésben, hogy hogyan látja a német elnökség által kidolgozott, a magyar és lengyel vétó elhárítását céltó 4 oldalas magyarázó anyagot, ami a jogállamisági mechanizmushoz kapcsolódik. Ez elég fontos jelzés, mert félő volt, hogy a hollandokon elakad a kompromisszum, de a jelek szerint ez nem fog megtörténi. A svéd kormányfő is elfogadhatónak látja a kompromisszumot, az olasz ésa litván nagyon örül neki, a magyar kormányfő Orbán Viktor pedig azt jelezte, hogy már csak centiméterekre van a kormány a sikertől.

Mivel az ülés napirendjén a harmadik pontként szerepel a 7 éves költségvetés és a helyreállítási alap megtárgyalásának ügye (ehhez kapcsolódik a jogállamisági mechanizmus, ami miatt belengette a magyar és lengyel kormány a vétót), íghy várhatóan már délután 3-4 óra körülre ismerni fogjuk, hogy tényleg meg van-e az egyhangú támogatottság az állam- és kormányfők között a 4 oldalas magyarázó szöveg mellett, vagy sem.

  1. december 10. 10:54

“2023 előtt itt jogállamisági mechanizmus nem lesz”

Gulyás Gergely jelzése szerint a 4 oldalas német javaslat minden olyan garanciát tartalmaz, ami a magyar kormánynak fontos. Levezetése szerint ha 2021 februárban perre megy a kormány a mechanizmus kapcsán, utána legalább 1 év, míg megszületik a bírósági döntés. Amint mi is részletesen megírtuk, még ezután kell véglegesítenie a Bizottságnak a mechanizmus alkalmazásához szükséges módszertani anyagát és a felhasználási “kézikönyvét”, így mire ténylegesen felhasználható a mechanizmus, már 2023 első felét írjuk. Ugyanezt mondta most Gulyás is, így valójában a 2023 őszre tervezett lengyel parlamenti választások előtt kérdéses, hogy a mechanizmus ténylegesen használható lesz-e.

  1. december 10. 10:51

Valamennyi magyar és lengyel igényt teljesít a német csomag, van esély a mai elfogadására

Orbán Viktor tegnap tájékoztatta a kormány tagjait az elmúlt hetekben az Európai Bizottsággal, Németországgal és Lengyelországgal kapcsolatos tárgyalásait és annak eredményeit és a német kompromisszumos javaslatcsomag tartalmát. Ezek alapján Gulyás azt mondta, hogy ez a 4 oldalas papír valamennyi magyar és lengyel igényt teljesít és így van esély annak mai elfogadására az Európai Tanács ülésén, pontosabban bizakodását fejezte ki Gulyás, hogy ez megtörténik. és így elkönyvelhető lesz a magyar és lengyel kormány győzelme ebben a kérdésben.

  1. december 10. 10:18

Jók az esélyei a német csomag sikerének, de óvatos Orbán Viktor lengyel szövetségese

Amint azt már a tegnap délutáni uniós nagyköveti ülésről érkezet Reuters-hír alapján megírtuk: összességében jók az előjelei annak, hogy a mai EU-csúcson (a kora délutáni napirenden szerepel a kérdés) sikerül minden tagállami vezetővel elfogadtatni azt a tanácsi nyilatkozatot, ami pontosítja, körbehatárolja a szövegszerűen változatlanul hagyott, jogállamiságinak nevezett, de valójában erősen költségvetési fókuszó mechanizmust. Ugyanezt írta ma reggeli brüsszeli hírlevelében háttérinformációira hivatkozva a Politico is, azaz nincs olyan erőteljes jel, ami afelé mutatna, hogy megbukna a német csomag, ami erősen felpuhítja az eredeti rendelettervezet hatását, behatárolja az alkalmazhatóságát és időben is legalább 2-3 évvle eltolja a tényleges alkalmazhatóságát. A teljes szövegről, és annak rövid értékeléséről ebben a cikkünkben írtunk.

Ezzel együtt ma délelőtt meglepően óvatos nyilatkozatot tett a lengyel kormányzó párt (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski (lehet, hogy szándékosan, hogy ne sugalljon túlzott örömet, noha a magyar politikusok felől több ilyen is jött tegnap óta). A PiS vezére a Reuters tudósítása szerint azt mondta ma délelőtt, hogy

Nem könnyű jelenleg a helyzet, bonyolult, de pillanatnyilag azt gondolom, hogy talán rendben lesz

– ezzel a németek által beterjesztett kompromisszumos javalat szövegére utalt.

Forrás: portfolio.hu