Veszprém lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa

A Szent Mihály Székesegyház és az Érseki Palota Veszprémben, a Szent Háromság téren. - A kép forrása: hu.wikipedia.org

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – a szakértői testület véleményét elfogadva – Veszprém városát jelölte ki Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre.

Prof. Dr. Kásler Miklós orvos, egyetemi tanár, az emberi erőforrások minisztere. 

A kép forrása: kormany.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017. február 20-án tette közzé a pályázati felhívást valamennyi magyarországi város számára. A 2017. december 20-i határidőig hét jelentkezést nyújtottak be: Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém pályázott a címre. A Független Szakértői Testület az előválasztási ülését 2018. február 13-15. között Budapesten tartotta meg, ahol a testület azt javasolta, hogy a minisztérium három várost (Debrecen, Győr és Veszprém) hívjon meg a végső kiválasztási szakaszba. A három város felülvizsgált pályázatát értékelve a Független Szakértői Testület úgy döntött, hogy Veszprém pályázatát ajánlja Európa Kulturális Fővárosa címre.

Látkép Veszprémben a Várral és az 1936-ban épített Viadukttal, azaz a

Magas-úttal.

A kép forrása: hetedikvilag.blog.hu

Kásler Miklós miniszter az ajánlást elfogadta, és Veszprém városát jelölte ki Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. (Forrás: EMMI/Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár)

A Vár távlati képe észak felől, a Szent Benedek hegyről

A kép forrása: idegenvezetes.hu

Az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címet az Európai Unió ítéli oda egy évre. Ez alatt az idő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének és kulturális fejlődésének a bemutatására. Az Európa Kulturális Városa program 1985-ben indult el az akkori görög kulturális miniszter javaslatára. 1999-ben keresztelték át a programot az Európa Kulturális Fővárosa elnevezésre, így ezt a címet az írországi Cork városa viselte először. 2000-ben kilenc európai kulturális fővárost választottak. A 2005 és 2019 között új kiválasztási rendszert vezettek be: ez alatt az idő alatt minden tagországnak lehetősége lesz arra, hogy egyik városa megkapja ezt a kitüntetést. 2007-től évente már csak két város osztozik ezen a címen. 2006. március 11-én a törökországi Isztambul, a magyarországi Pécs és a németországi Essen nyerte el ezt az elismerést. Csak az Európai Unió tagállamainak a városai kaphatják meg ezt a kitüntetést, ennek ellenére az Európai Tanács évente még egy, nem uniós tagállam városának is odaítélheti a Kulturális Főváros címet, ha azt a Tanácsban egyhangúan támogatják. 2006-ban igy került be az európai kulturális fővárosok körébe, harmadikként Isztambul. (Forrás: wikipédia szócikk)