Veszprém, Európa kulturális fővárosa lesz

Veszprém, kitekintés a Veszprémi Vár északi bástyájáról. - A kép forrása: goliatka.hu

Papp Tamás, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és a Veszprém Megyei Közgyűlésnek a tagja, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke, a Veszprém megyében működő Polgári Kisgazdák Megyei Szervezetének az elnöke – A kép forrása: kpe.hu: a kormányzati döntések alapján tudjuk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017. február 20-án tette közzé a pályázati felhívást valamennyi magyarországi város számára. A 2017. december 20-i határidőig hét jelentkezést nyújtottak be: Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém pályázott a címre. A Független Szakértői Testület az előválasztási ülését 2018. február 13-15. között Budapesten tartotta meg, ahol a testület azt javasolta, hogy a minisztérium három várost (Debrecen, Győr és Veszprém) hívjon meg a végső kiválasztási szakaszba.

A Veszprémi Vár látképe az 1936-ban épült magas vezetésű úttal, a Viadukttal. – A kép forrása nonstopbalaton.hu

A három város felülvizsgált pályázatát értékelve a Független Szakértői Testület úgy döntött, hogy Veszprém pályázatát ajánlja Európa Kulturális Fővárosa címre. Kásler Miklós miniszter az ajánlást elfogadta, és Veszprém városát jelölte ki Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. (Forrás: EMMI/Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár)

A Veszprémi Vár látképe északi irányból, a Szent Benedek-hegyről. – A kép forrása: egykor.hu

Az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címet az Európai Unió ítéli oda egy évre. Az Európa Kulturális Városa program 1985-ben indult el az akkori görög kulturális miniszter javaslatára. 1999-ben keresztelték át a programot az Európa Kulturális Fővárosa elnevezésre. 2006. március 11-én a törökországi Isztambul, a magyarországi Pécs és a németországi Essen nyerte el ezt az elismerést. Az Európai Tanács évente még egy, nem uniós tagállam városának is odaítélheti a Kulturális Főváros címet, ha azt a Tanácsban egyhangúan támogatják. 2006-ban igy került be az európai kulturális fővárosok körébe, harmadikként Isztambul. (Forrás: wikipédia szócikk)

A Szent Háromság tér a Szent Mihály bazilikával és az Érseki Palotával a Veszprémi Várban. – A kép forrása: turistamagazin.hu