Vészjósló stratégia: veszélybe sodorta Brüsszel az európai mezőgazdaságot

Fotó magyarmezogazdasag.hu

Bizonyos szektorokban Európa a világ vezető élelmiszer-exportőréből nettó importőrré válhat az Európai Bizottság Termőföldtől az asztalig kiemelt stratégiája következtében. Ráadásul úgy csökkenne átlagosan 10–20 százalékkal a termelés, és úgy következne be egyes növénykultúráknál akár 30 százalékos visszaesés, ami számos gazdát tönkretenne, hogy a kitűzött cél, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás sem csökkenne – derül ki a Világgazdaság összeállításából.

Az Európai Bizottság 2020 májusában terjesztette elő – hatástanulmány nélkül – a Termőföldtől az asztalig stratégiát, amely az európai zöldmegállapodás egyik fő intézkedése. A klímasemlegesség 2050-ig megvalósítását célzó stratégia a növényvédőszer-használatot 50, a műtrágyahasználatot 20 százalékkal csökkentené 2030-ig – derül ki a cikkből.

A kiemelt stratégiához azonban nem készült hatástanulmány. Ezzel szemben újabb kutatások erősítik meg, hogy a stratégia megvalósítása milyen súlyos következményekkel járna az uniós mezőgazdaságra és a vidékre nézve

– közli a lap mezőgazdasági portáljára, az Agroképre hivatkozva.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) jelentése, a Kieli Egyetem, valamint – legújabbként – a Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) által készített tanulmányok mind arra a következtetésre jutottak, hogy a Termőföldtől az asztalig stratégia számos hiányosságot tartalmaz. A tanulmányok teljes mértékben igazolják az agrárszakmát képviselő COPA és tagszervezetei által az EU döntéshozók felé eddig adott jelzéseket, figyelmeztetéseket.

Most egy újabb tanulmány, melyet a WUR készített el, erősíti meg, hogy az Európai Bizottság Termőföldtől az asztalig kiemelt stratégiája milyen súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszer-termelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és számos szakmai szervezet több alkalommal jelezte, hogy az elemzések elvégzése nélkül készült stratégia nem támogatható.

A termelést korlátozná az EU, sok gazdát tönkretenne, és az üvegházhatásúgáz-kibocsátás sem csökkenne.

A tanulmányok kivétel nélkül kimondják, hogy a Termőföldtől az asztalig startégia megvalósítása esetén Európa mezőgazdasági termelése csökkenne, egyes területeken és egyes ágazatok, termékek esetében veszélyes mértékben, az élelmiszerárak pedig jelentősen megemelkednének.

Forrás: hirado.hu