Veszélyhelyzeti könnyítések a családoknak

Forrás behir.hu

A Kormány 2021. február 23-i, 82/2021. számú rendelete a veszélyhelyzet idejére több területen is olyan könnyítéseket, engedményeket vezet be, melyekkel a vírus következményei által nehéz  helyzetbe került egyének,családok helyzetét igyekszik megkönnyíteni.

Bár az elmúlt időben jelentősen csökkent a közfoglalkoztatottak száma, még mindig jelentős rétegről van szó. Az ő helyzetüket  teszi könnyebbé az a változtatás, miszerint tíz évet meghaladhatja veszélyhelyzet idején ez a jogviszony. Ez vonatkozik  megszűnt, újra elkezdett közfoglalkoztatásra is.

A családok anyagi biztonságát segítik elő  azáltal, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a biztosítási jogviszony megszakítását a veszélyhelyzet megszűnését követő  90 napig akkor sem kell figyelembe venni, ha az a 30 napot meghaladja, azt is biztosításban töltött időnek kell tekinteni Ez vonatkozik a szünetelésre is.

Családi otthonteremtési  kedvezmény igénylése esetén a biztosítási jogviszony szünetelésének idejét, de legfeljebb 180 napot biztosítási jogviszonynak kell tekinteni. A megszakítás időtartamát  a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig nem kell figyelembe venni  akkor sem, ha az egybefüggően  a 30 napot meghaladja.

Aki a veszélyhelyzet ideje alatt, avagy annak megszűnésétől számított 90 napon belül újabb biztosítási jogviszonyt  létesít, annak a veszélyhelyzet időtartamát a családi otthonteremtési támogatás szempontjából biztosítási időnek kell tekinteni.

Babaváró támogatás esetében a veszélyhelyzet megszűnésétől számított 30. napig meghosszabbodik a határidő.

A családi otthonfelújítási támogatás esetében is a határidők a veszélyhelyzet elmúltát követő 30. napig meghosszabbodnak.

A kedvezményeket, könnyítéseket a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell!

Mi, Polgári Kisgazdák minden időben – legyen béke vagy veszélyhelyzet – mindig a családok legnagyobb megbecsülésének és támogatásának a hívei és szószólói voltunk, vagyunk. Ezért fogadjuk örömmel a Kormány új veszélyhelyzeti intézkedéseit.

Dr. Bakos Zoltán