Veszélyes vírus támadja a paradicsomot: szigorú intézkedéseket hoztak az unióban

Fotó: ingreen.hu

Megjelent a BIZOTTSÁG (EU) 2021/1809 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2021. október 13.), amely a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) Unióba történő behurcolásának és Unión belüli elterjedésének megelőzését célzó intézkedések megállapításáról szól. A most hozott intézkedések a (EU) 2020/1191 végrehajtási rendelet módosításaként születtek.

Az (EU) 2020/1191 végrehajtási rendelet elfogadását követően a Bizottság részéről 2020-ban és 2021-ben végzett ellenőrzéssorozat azt mutatta, hogy a felszámolást célzó intézkedések végrehajtása nem következetes – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ezért egyedi szabályokat kell bevezetni a körülhatárolt területek létrehozására és az ott meghozandó intézkedésekre vonatkozóan. E szabályoknak különbséget kell tenniük a fizikai védelemmel rendelkező termesztési helyek és az egyéb termesztési helyek között is, tekintettel azoknak tulajdonítható eltérő növényegészségügyi kockázatokra.

Módosításra kerültek a hatósági ellenőrzések az Unióba való behozatalkor. A növényegészségügyi ellenőrzések során a tagállamok nagyszámú, Kínából és Izraelből származó fertőzött szállítmányt találtak. Ezért a kereskedelem-ellenőrzési és szakértői rendszerben (TRACES) 2020 óta rögzített észlelések eltérő aránya alapján az említett szállítmányok tekintetében végzett vizsgálatok gyakoriságát az Izraelből származó vetőmagok és növények esetében 50 %-ra, a Kínából származó vetőmagok esetében pedig 100 %-ra kell növelni az Unióba való behozatalkor. Az illetékes hatóságnak a meghatározott vetőmagok és meghatározott növények szállítmányainak legalább 20%-ából mintát kell vennie és azt vizsgálatnak kell alávetnie az Unióba való első beléptetés helye szerinti határállomáson. A rendeletben megtalálhatóak a szükséges intézkedések a meghatározott károsító megerősített jelenléte esetén. Az új intézkedések végrehajtásának ellenőrzése érdekében az (EU) 2020/1191 végrehajtási rendelet alkalmazási időszaka 2023. május 31-ig került meghosszabításra.

Intézkedések feloldása: A hatóságok megszüntethetik a körülhatárolt területet és feloldhatják a felszámolási intézkedéseket, amennyiben a későbbi kultúrákból származó meghatározott növények mintavételét és vizsgálatát követően a területet a szóban forgó növények elültetésétől számított legalább 6 hónapos időszakban mentesnek találták a ToBRFV-tól. Forrás: agrarszektor.hu