Veszélyben a repcevetés, kémiai beavatkozás szükséges

Virágzó repcetábla. - A kép forrása: tankonyvtar.hu

Szeptember második hetét a kora őszi nyárias időjárás jellemezte. A térséget nagy ívben elkerülték az időjárási frontok, nappal 27-31 Celsius fok hőmérséklet volt, éjszaka viszont felfrissült a levegő, erős harmatképződéssel. Csapadék sehol sem esett. A napraforgó betakarítása jó ütemben halad, bár még sok az aratásra váró terület. Megkezdődött a korai érésű hibrid kukoricák aratása is. Az őszi káposztarepcét gyakorlatilag elvetették, sőt az augusztus végi vetések már ki is keltek.

Növényvédelmi szempontból az erőket és a figyelmet most a fiatal repcevetésekre kell koncentrálni, mert több fiatalkori kártevő támadja a növényeket.

Már a nyár második felében megfigyelhettük a repce kártevők koncentrálódását az árvakeléseken, ahol tömegesen károsítottak a különféle bolhafajok, a repce levéltetű szinte mindenhol szívogatott, nem utolsó sorban pedig a repcedarázs egy teljes nemzedéke is kifejlődött ezeken a területeken. Nem meglepő tehát, hogy a kelő vetéseken sorra jelennek meg ezek a károsítók.

A nyarat idéző meleg időjárás és a szárazság miatt elemében vannak a keresztesvirágú- és földibolha fajok, melyek már hámozgatják a szikleveles repcét, de ugyanitt szívogatnak az első betelepült szárnyas levéltetű egyedek is. Az első levéltetű kolóniák kialakulására nem kell sokat várni, hiszen a szűznemzéssel szaporodó levéltetveknél ez a folyamat csupán napok kérdése. Az utóbbi években egyre nagyobb mértékben jelentkező vírusbetegségek terjedése ebben a helyzetben nem fog meglepetésként érinteni egyetlen szakembert sem.

Másik sarkalatos probléma, hogy a repcetáblák környezetében már a repcedarazsak imágói is ott röpködnek. Aktivitásuk főként a délutáni, alkonyati órákban feltűnő, keresik az ideális peterakási helyet. Fiatal, néhány leveles korban a fentiekben felsorolt kártevők érzékeny károkat képesek előidézni kémiai beavatkozás nélkül. Remélhetőleg minél több rovarölő szerrel csávázott vetőmag került a talajba, így legalább a káposztalegyek lárváitól óvhatjuk meg a kelő repcét. A vetések védelme, illetve a helyes időzítés érdekében már most célszerű kihelyezni a sárgatálakat és a ragacsos fogólapokat a kártevők szignalizálása érdekében.

A hosszúra nyúlt és viszonylag száraz nyárutó kedvez a mezei pocok felszaporodásának. Már a nyár folyamán is jelezték gradációjukat néhány tájegységben, de másutt is megfigyelhető aktivitásuk. A rágcsáló most még a ruderális területeken és az évelő pillangósokban található, de nemsokára megkezdődik migrációjuk az őszi vetésű növények környezetébe, ott is kezdetben a táblaszegélyekbe. Nem árt már most tudni, hogy mire számíthatunk az ősz és a tél folyamán.

Forrás: Agrofórum Online, Dr. Aponyi Lajos