Veszélybe került a közép-európai fecskeállomány

A kép forrása: infokikunfelegyhaza.hu

Tatai Sándor, a Magyar Madártani Egyesület Kisalföldi Helyi Csoportjának titkára:

 A kép forrása: hitremenyszerete.network.hu

Hazánkból egy-két millió fecske hiányzik, pedig ők biológiai védelmet jelenthetnek a rovarok által terjesztett betegségekkel szemben is. A klímaváltozás és az emberi tevékenység valamennyi fecskefaj túlélési esélyeit veszélyezteti. 

Az istállókban fészkelő füstifecskék állománya 45, az épületek külső falán fészkelő molnárfecskéké 70–75, a homok- és löszfalakban fészkelő partifecskéké 35–40 százalékkal, megcsappant. Ennek okairól Tatai Sándor, a Magyar Madártani Egyesület kisalföldi helyi csoportjának titkára beszélt lapunknak. A kis vándorok pusztulásáról elsősorban a természetes élőhelyeik átalakítása és az éghajlatváltozás tehet. Míg tíz-tizenöt évvel ezelőtt minden falunak volt egy kijáró csordája, ma ez nagyon ritka. Ezt a füstifecskék bánják, hiszen az állatokkal együtt jártak a rovarok, amelyek a kis madarak táplálékbázisát jelentették. Komoly veszélyt jelentenek a fecskékre a vonulás, a telelés körülményei is. A kis vándoroknak a Földközi-tengerig viszonylag könnyű dolguk van, hiszen szárazföld fölött repülnek, meg tudnak pihenni és táplálékuk is akad, viszont mielőtt nekirugaszkodnak a tengernek, fel kell készülniük a nagy repülésre. Például a füstifecskék ilyenkor nádasokban éjszakáznak. Az utóbbi években megfigyelhető folyamat, hogy sajnos ezeket a parti nádasokat irtják, szállodák, üdülőtelepek épülnek a helyükre. Így megnehezül a madarak pihenési lehetősége. Fáradtan mennek tovább, emiatt a tenger átrepülése közben nagyon sokan elpusztulnak. Afrikában jön a következő gond, a Szahara, ahol a globális felmelegedés következményeként a nagyon hosszú száraz időszakok tizedelik meg a fecskekolóniákat. Az időjárási szélsőségek idehaza sem kímélik a fecskéket. A szokatlanul meleg őszi idő miatt még Közép-Európában időző vagy a korán jövő tavaszban túl hamar érkező madarak nagy bajba kerülnek, ha bejön néhány hideg, csapadékos nap, amikor nem repülnek a rovarok, így táplálék nélkül maradnak. A szakember beszámolt arról is, hogy a legveszélyeztetettebb faj, a partifecskék sokasága a fészkelési módjuk áldozatává válik, mivel sok helyütt bányásszák a homokot és egy idő után leszakad a partfal. Ha ez ráadásul a költési időszakban történik, akkor még nagyobb a kár. A molnárfecskék száma az ember miatt csökken, mivel gyakran leverik a fészkeiket, és az épületek eresze alá riasztót raknak, hogy ne telepedhessenek vissza. A mezőgazdaságban használt vegyszerek jelentős része is komoly veszélyt jelent valamennyi fecskefaj jövőjére. A fecskék egy-egy légi szúnyogirtás után két-három napig alig jutnak táplálékhoz. Abban az esetben, ha ez a tendencia így folytatódik, akkor számolnunk kell akár azzal, hogy egy-két év múlva Közép-Európából végleg eltűnnek a fecskék. (Forrás: kisalfold.hu)

A kép forrása: felvidek.ma

Valiczkó Mihály, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlésnek a tagja, Győrasszonyfa Polgármestere, a Kisgazda Polgári Egyesület Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének az elnöke, – a képen Dr. Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől balra. (A kép forrása: kpe.hu): a Polgári Kisgazdák Győr-Moson-Sopron megyében meg fogják hirdetni a fecskék védelmének az évét. Tudvalévő, hogy a falvakban a hátsó gazdasági udvarokat határoló gazdasági épületek ereszei alatt mindig fészkeltek fecskék az általuk agyagból és szalmából ragasztott fecskefészkekben. Nagyon hasznos munkát végezetek a gazdasági haszonállatokat nevelő ember számára, mert megkímélték az állatokat a rovarok támadásaitól. A fecskék gondosan összeszedegették az embert és állatot egyaránt molesztáló legyeket és szúnyogokat. Mindannyiunk érdeke a fecske-populációk korábbi biológiai egyensúlyi állapotának a helyreállítása. Mindezért a Polgári Kisgazdák arra kérnek mindenkit, hogy az ereszek alól és az istállókból ne távolítsák el a fecskefészkeket. Ellenkezőleg, a gazdasági udvarokon néhány vödör agyag, szalma és ivóvíz elhelyezésével segítsék már most tavasszal is a fecskéket a fészekrakásban. A kutyát szigorúan arra kell nevelni, hogy a fészket építő fecskéket nem háborgathatja. Szükség esetén meg kell kötni a házőrző jószágot a fészekrakás idején. A fecskék a táplálékukat majd már maguk is meg fogják találni mindenki hasznára. (KPE)