Versenyképesebb és jövedelmezőbb a magyar mezőgazdaság

A magyarországi mezőgazdasági beruházások grafikonja. - A garfikon forrása: KSH

Tovább bővültek tavaly a mezőgazdaság beruházásai A Vidékfejlesztési Program pályázatainak, a mezőgazdasági termelés jövedelmezősége növekedésének, valamint a kedvező hitelezési feltételeknek köszönhetően. Ez kedvezően hat a mezőgazdaság versenyképességére és jövedelmezőségére, valamint a munkaerőhiány által okozta problémákat is mérsékeli. 

A XXI. század mezőgazdaságában a kisebb parcellákon a ló is meg fog maradni hasznos segítőtársként, ráadásul úgy, hogy a helyi kisipar által előállított praktikus mezőgazdasági munkagépeket fog húzni. A lovakat pedig nem kell a drága erőgép-piacon megvásárolni, mert a kiscsikóit saját maguk fogják felnevelni. – A kép forrása: utajovobe.eu

A KSH legfrissebb adatai szerint A mezőgazdaság beruházásai tavaly – a jelentős, 2017-es 10,8 százalékos növekedés után – változatlan áron 8,3 százalékkal tovább bővült. 

A kisebb földtulajdonok művelésére kiválóan alkalmas mezőgazdasági gépek a Pápai Agrárexpón. – A kép forrása: papa-ma.huA gazdálkodók 2018-ban 347,7 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, folyó áron 43,6 milliárd forinttal többet, mint 2017-ben.  A mezőgazdaság részesedése a nemzetgazdaság beruházásaiból 4,1 százalék volt. A mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezősége 2018-ban 3 százalékkal javult. A beruházások növekedéséhez jelentős mértékben járultak hozzá a Vidékfejlesztési Program (VP) támogatásai. Ezen belül, az állattartó telepek korszerűsítésére 12,5 milliárd forintot sikerült fordítani. A kertészeti beruházásokra 15,3 milliárd forintot költöttek. A mezőgazdasági termékek értéknövelésére 11,0 milliárd forint, a borászati ágazat támogatására 3,7 milliárd forint segítette a pályázó gazdákat 2018-ban. – Emellett a jövedelempótló agrártámogatások és a kockázatkezelési rendszer által biztosított stabil pénzügyi háttér adott biztonságot a termelőknek.

A kép forrása. agronaplo.hu

A mezőgazdasági termelés növekvő jövedelmezősége, valamint az alacsony hitelkamatok is segítették a mezőgazdasági beruházások bővülését. – Az agrártárca várakozásai szerint a mezőgazdaság beruházásainak dinamikus bővülése 2019-ben is folytatódik, amit a vidék-fejlesztési források kifizetésének felfutása,  és a minisztérium által tervezett beruházási hitelprogram is ösztönöz. Mindez hozzájárul az Agrárminisztérium egyik legfontosabb céljához, a versenyképesség további növekedéséhez.  (Forrás: AM Sajtóiroda)