Vegyes hangulatúak voltak az agrárpiacok az elmúlt héten

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A búza 1 százalékkal drágult múlt héten, a kukorica viszont 1,7 százalékot vesztett érékéből. A szójabab 0,8 százalékkal, a repce pedig 0,9 százalékkal drágult Észak-Amerikában. Európában is vegyes volt a kép, a malmi búza drágult, a repce árszintje viszont csökkent. A takarmánybúza ára viszont nem változott öt nap alatt Párizsban.

Egy tonna búzáért 198,41 dollárt adtak az Egyesült Államokban a hét végére, ami 1 százalékos drágulást jelentett. Ez egymást követően a negyedik hét, amikor a búza árszintje felfelé megy. A kukorica viszont 1,7 százalékot vesztett értékéből, ami tonnánként 128,68 dolláros árszinthez vezetett. Azért sem örülhettek a befektetők, mert ez már a harmadik egymást követő hét volt, amikor csökkent a kukorica kurzusa. A szójabab 332,67 euró/tonnás ára 0,8 százalékos heti pluszt jelentett. A repce hasonló, 0,9 százalékos drágulás után 215,03 dollár/tonnába került. Főleg a szójabab ás a kukorica piacán figyeltek a múlt héten kiemelten a Kína és az Egyesült Államok között újra éleződő politikai feszültségre, de a konfliktus ellenére folytatódtak a pekingi vásárlások.

A többi fontosabb agrártermék közül az elmúlt időszakhoz képest nyugodtabb időszakon van túl a zab és a rizs piaca. A zab árszintje 0,7 százalékkal emelkedett egy hét alatt, míg a rizs 0,1 százalékot vesztett csak értékéből. A szójaolaj 1,1 százalékkal, a cukor 2 százalékkal, a narancslé pedig 2,4 százalékkal került kevesebbe egy hét után. Emelkedett viszont a kakaó és a kávé ára. A kakaó kurzusa 2,8 százalékkal ment feljebb, míg a kávé lendületesebben 7,2 százalékkal szárnyalt.

A párizsi árutőzsdén a malmi búza ára az elmúlt öt napban 0,5 százalékkal, azaz 1 euróval a 187,75 euró/tonnás szintig drágult. A takarmánybúza kurzusa nem változott az elmúlt héten, tonnánként 168,75 eurón maradt így a kurzus. A repce viszont 1,7 százalékot vesztett értékéből ezen az időtávon és 6,5 euróval a 377,5 euró/tonnás szintre ment lejjebb. A kukorica kurzusa is stagnált öt nap alatt és maradt 174,5 euró/tonnán az árszint.

Forrás: agrofórum.hu, Gadóc György