
Az élelmiszerárak néhány hete kezdtek csökkeni, vagy inkább a normálishoz közelíteni, ugyanis a láncok többsége egymásra tromfolva ad ki közleményeket akciókról, árcsökkentésekről. Utánajártunk: vajon az árcsökkentések március végén is folytatódtak-e, és mekkora mértékűek. A sajt és a vaj mellett több alapélelmiszer, néhány zöldség és gyümölcs, valamint húsáruk is alacsonyabb áron kaphatók, mint a KSH februári átlagárai.
A háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika révén megnövekedett energiaárak, továbbá a tavalyi súlyos aszályhelyzet révén idén egész Európában száguldó infláció januárban itthon is tetőzhetett. Eközben a nagy áruházláncok egymással versengve jelentik be árcsökkentéseiket, így reagálva a történelmi léptékben is magas árak miatt immár visszaeső keresletükre. Bár számos intézkedés – mint például az árstopok vagy a rezsivédelem – védte a magyar családokat az inflációs hatásokkal szemben (lásd a keretes írásunkat is), az infláció érdemi csökkenésére még mindenki csak vár.
Először a trappista sajt és a teavaj árának csökkenése indult meg néhány nagy diszkontláncban, így ezek a termékek a legtöbb üzletben március végén már jellemzően 20-25 százalékkal olcsóbbak, sőt néhány helyen még ennél is nagyobb a különbség a februári KSH átlagárakhoz képest. Ráadásul – főként az akciók miatt – néhány zöldség és gyümölcs, valamint a húsáruk is alacsonyabb áron kaphatók az üzletekben.
Forrás: mandiner.hu