Véget ért az Egyesült Királyság kiválási vajúdása

Fotó agrarszektor.hu, Orosz
A kpe.hu hosszú időn keresztül figyelemmel kísérte a szomorú brexit folyamatot. Amíg lehetett és érdemes volt, szorítottunk azért, hogy az Egyesült Királyság az unió tagja maradjon. A veszteséget mi, kisgazdák elsősorban nem csak gazdaságinak látjuk, sokkal inkább fájlaljuk, az európai egység megbomlását. Az Európai Unió – ezt már ideje kimondani – ténylegesen katonai erő nélkül maradt.
A történelemből tudjuk, hogy bármilyen gazdasági nagyhatalom katonai erő nélkül a tárgyalóasztalnál is a hátsó sorokba szorul. Az uniónak ideje elgondolkodni azon, hogy a társult nemzetek szuverenitásának fenntartása mellett miként lehet mennél előbb az egységes haderőt felállítani. Olyan hatalom még nem létezett, amelynek nincs külügyi, hadügyi és ezekhez szolgáló pénzügyi erős lehősége. (kpe)

Az Európai Tanács végérvényesen jóváhagyta a brit kilépésről rendelkező megállapodást

Az európai uniós tagállamok kormányainak képviselőiből álló Tanács írásbeli eljárás keretében európai uniós oldalról végérvényesen elfogadta a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről (Brexit) rendelkező megállapodást – közölte az EU-tanács csütörtökön. A megállapodás az Egyesült Királyság unióból való kilépésekor, január 31-én középeurópai idő szerint éjfélkor lép hatályba. Ettől az időponttól kezdődően az Egyesült Királyság már nem lesz az Európai

Unió tagállama, hanem unión kívüli országnak tekintendő. MTI