Végeladás, nincs maradás

Fotó: Botár Gergely, kormany.hu

Pillanatnyilag az ellenzék a romokat takarítja. (kpe.hu)

Róna Péter szakít az LMP-vel

Az LMP az orbáni úton indult el azzal, hogy saját szabályait hatalmi megfontolások alapján alkalmazta – jelentette ki a Klubrádióban Róna Péter közgazdász, a párt programírója és pártalapítványának korábbi kuratóriumi elnöke.

Szavai szerint már a választások előtti időszakban is aggasztónak látta a helyzetet, az utána zajló események, a kizárások és eltiltások miatt pedig nem tudja tovább támogatni a pártot  – mondta a rádióban.

Róna szerint az LMP-ben folyó eljárások olyan természetűek, amelyek megkérdőjelezik a párt létjogosultságát, nem egy morálisan megalapozott szabályrendszer szerint jártak el a párttagok ellen. Teljesen jogszerűtlennek tartja Hadházy Ákos kétéves eltiltását, aminek szerinte tartalmilag sincs semmilyen értelme, és ugyanez vonatkozik Ábrahám Júlia volt elnökségi tagra is.

A helyzetet úgy értékeli, hogy hatalmi koncentráció van folyamatban, feladják az eddigi struktúrákat, és olyan szerkezet felé haladnak, ami sokkal jobban hasonlít a Fideszéhez

(napi.hu, gondola.hu)

 

Dúró Dóra kész visszaadni képviselői mandátumát.

A Jobbik politikusa ezt a Facebook-oldalán közölte éjszaka arra reagálva, hogy kedden bizalomvesztésre hivatkozva kizárták a párt országgyűlési frakciójából azzal összefüggésben, hogy csatlakozott a Toroczkai László által alapított platformhoz.

Dúró Dóra bejegyzésében úgy fogalmazott, „méltósággal tudomásul veszem, de megdöbbentett a bajtársaknak hitt frakciótársak konkrétumok nélküli, koncepciós döntése”.

Kiemelte, véleménye szerint a platform a tisztújító kongresszus demokratikus döntése szoros eredményének leképeződése. Elhagyását pedig nem azért helyezte kilátásba, mert félt az egyébként szerinte jogtalan következményektől, hanem mert a Jobbik egyben tartása volt a legfontosabb neki; úgy látja azonban, hogy nem mindenki ezt a szempontot helyezi előtérbe – tette hozzá Dúró Dóra.

Közölte, az elmúlt hónapokban többször is “közeli realitássá” vált számára, hogy mással foglalkozzon, és elkezdett – például angoltanulással – felkészülni egy „civil életre”.

A politikus kizárását Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője jelentette be kedden sajtótájékoztatón. Jelezte: jogilag a pártnak nincs lehetősége a mandátumot visszavenni, de a Jobbik képviselői esküt tettek arra, hogy ha az elnökség kétharmaddal az alkalmatlanságukról dönt, visszaadják parlamenti megbízatásukat.

(MTI, hirado.hu)

Szabó Szabolcs: várhatóan megszűnik az Együtt

Várhatóan megszűnik az Együtt – ezt Szabó Szabolcs jelentette be az ATV Start című műsorában.

A párt független országgyűlési képviselője azt mondta, mivel a választáson az egy százalékot sem érték el, így állami támogatást sem kapnak, vagyis teljes mértékben el-lehetetlenült a párt. Szabó Szabolcs azt is elmondta, hogy nagyjából összejött az a 150-millió forint, amit a párt volt elnökségi tagjainak kell visszafizetniük.

Több mint 11 ezren utaltak pénzt a pártnak, átlagosan ötezer forintot. A párt sorsáról, vagyis az esetleges megszűnésről várhatóan a küldöttgyűlés dönt a hétvégén.

(atv.hu)