Vége Donald Trump és Kim Dzsongun tárgyalásainak

Forrás MTI, EPA, VNA, EPA, Host Broadcast

Nem született megállapodás a csúcstalálkozón, jelentette be az amerikai elnök.

Lezárultak Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető tárgyalásai Hanoiban. A Fehér Ház tájékoztatása szerint külön megállapodás nem született a két fél között, de a Fox News tudósítása arról ír, hogy Sarah Sanders szóvivő bejelentette, további egyeztetések várhatóak a két delegáció között a jövőben. Sanders szerint a mostani csúcstalálkozó a két fél között a végső megállapodás hiánya ellenére nagyon jó, konstruktív volt.

Trump: Nincs megállapodás

Később Donald Trump amerikai elnök, aki egyébként már most sokkal többet tett az észak-koreai helyzet rendezéséért, mint bármelyik másik amerikai elnök az elmúlt évtizedekben, a Hanoiban tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy nem jutott megállapodásra Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. Kijelentette: Kim a büntetőintézkedések feloldását kérte, de ő ezt elutasította. Néha fel kell állni az asztaltól, mondta az elnök a sajtótájékoztatón.

Trump hozzátette, Kim biztosította arról, hogy tartózkodnak az atom- és rakétakísérletektől. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Hanoi sajtóértekezletén azt mondta, hogy szerette volna, ha a felek messzebbre jutnak a tárgyalásokon, de Kim nem volt kész erre.

A két fél nem ugyanúgy képzeli el az atommentesítést

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök nem ugyanúgy képzeli el az észak-koreai atommentesítést. A szakértő csütörtökön az M1 aktuális csatornán azt mondta, Kim Dzsongun úgy szeretné véghez vinni a folyamatot, hogy a már meglévő eszközöket és kísérleti területeket megtartja, csak új fejlesztéseket, kísérleteket nem végeznek.

Ezzel szemben Donald Trump azt akarja, hogy semmisítsenek meg mindent, szereljenek le teljesen.
Közölte, Észak-Koreának olyan sok eszköze van, hogy többszörösen meg tudná semmisíteni a világot. Ez sok kérdést vet fel, ezért nem szabad siettetni a megegyezést – vélekedett.

Forrás: Origo, MTI