Védőoltás a növényeknek peszticidek helyett?

Fotó: Shutterstock

Egy új növényvédelmi technológiával kísérleteznek kutatók.

A Helsinki Egyetem és a Francia Tudományos Kutatási Központ (CNRS) munkatársai újszerű módszert dolgoztak ki a haszonnövények betegségektől való védelmére. Ez nem elsősorban a kórokozók és kártevők elpusztítására, hanem a növények egészségi állapotának fenntartására irányul – írja a sciencedaily.com.

A növényi betegségek és kórokozók világszerte óriási terméskiesések és károkat okoznak, ezek elkerülésére eddig többnyire erős mérgeket alkalmaztunk, amelyek erősen károsítják a környezetet, és az emberi egészségre gyakorolt hosszútávú hatásuk nincs megfelelően tisztázva.

Dr. Minna Poranen finn kutató, francia kollégáival együttműködve felfedezte, hogy létezik egy teljesen más megközelítés, és a növények egészségi állapotának megőrzését, illetve helyreállítását bizonyos (leginkább RNS alapú) stimuláló szereknek a növények levélzetére való kipermetezésével is el lehet érni. Erre a célra a leghatásosabbak a kettős szálú, a célzott kórokozóval azonos szekvenciát mutató RNS molekulák. Az ilyen permetezés úgynevezett RNS interferencia mechanizmust vált ki, amely erősíti a növények veleszületett ellenálló-képességét valamennyi kórokozóval szemben. A kémiai szintézis útján előállítható és gyorsan lebomló RNS molekulák nincsenek hatással a megvédendő növényre és a környezetre.

A Finn Tudományos Akadémia biológiai kutatási programja keretében megkezdték az RNS molekulák előállítását. Remélhető, hogy a megfelelő „vakcinák” a közeli jövőben a kereskedelmi forgalomban elérhetőek lesznek, előbb azonban a kérdés nemzetközi jogi vonatkozásait kell pontosan tisztázni.
(agroinform.hu, Tóth Endre)