Várjuk az esőt / Időjárás: Hétfőn jön a változás. Felkészültél?

A kép forrása: mapio.net

Az őszi munkákkal lehet haladni, de a csapadékhiány megint tragikus.

Péntek délelőtt a párásság és a köd mindenütt megszűnik, majd derült, napos, száraz időre számíthatunk. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, azonban a Győr-Szeged vonal széles sávjában időnként megélénkülhet a déli, délkeleti szél. Délután 13 és 17 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Az elmúlt napok napos, száraz időjárása kedvező volt a kukorica betakarításához és az őszi búza vetéséhez. A Dunántúlon és a középső országrészben kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetések számára. A Jászságban, az Alföld középső részein, illetve a Felső-Tisza vidékén viszont egyre nő a csapadékhiány, hatalmas szükség lenne az esőre.

Még mindig jelentős a csapadékhiány

A múlt héten csütörtökön-pénteken fordult elő csapadék. Ez is inkább csak a délnyugati országrészt érintette, arrafelé kis területen a 10 mm-t is meghaladta a csapadékösszeg, azonban hazánk döntő része gyakorlatilag ekkor is szárazon maradt.

10 napos csapadékösszeg 2021. október 27-ig (mm)

10 napos csapadékösszeg 2021. október 27-ig (mm) – Fotó: OMSZ

Október első felében még sokfelé esett eső, de a hónap második fele szinte országszerte szárazon alakul és ez a hónap végégig már így is marad. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege főleg keleten, északkeleten mutat 20-40 mm-es hiányt.

A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. október 27-ig (mm)

A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. október 27-ig (mm) – Fotó: OMSZ

A talaj fölső fél méteres rétege az elmúlt napokban sokat száradt, de többnyire még megfelelő a nedvességtartalma. Kivételt képez a Jászság, valamint az Alföld északi és középső területe, ahol ez a réteg is nagyon száraz. A mélyebb talajrétegek szinte országszerte alig tartalmaznak nedvességet.

Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában a talaj felső fél méteres rétegében 2021. október 26-án (%)

Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső fél méteres rétegében 2021. október 26-án (%) – Fotó: OMSZ

A hőmérséklet csúcsértéke a múlt hét közepén, a péntekre érkező front előtt még 20 Celsius fok körül alakult, majd a front utáni hidegebb levegő mintegy 6-8 fokkal mérsékelte a felmelegedést. A héten a csendes, napos időben lassú melegedés kezdődött, a legmelegebb napszak hőmérséklete azonban 15 fok körül maradt.

A front szele és felhőzete mérsékelte az éjszakai lehűlést, majd a felhőzet elvonulása után, vasárnaptól országszerte visszatértek a reggeli fagyok. Többnyire -1, -3 fokos fagyok fordultak elő, de a fagyzugokban -5 fok körüli hidegek is előfordultak. Összességében az időszak hőmérséklete 1-2 fokkal az átlag alatt alakult.

Minimum hőmérsékletek 2021. október 25-én (Celsius fok) – Fotó: OMSZ

Az őszi munkáknak kedvez az időjárás

A kukorica betakarításához a száraz idő kedvező, így az jól halad. A repce a legtöbb helyen jól fejlett, 4-6 leveles táblák a jellemzőek, fejletlenebb állományok a szárazabb északkeleti országrészben találhatók. Az őszi árpa már szépen zöldell, az őszi búza vetése is egyre többfelé fejeződik be. A vetések optimális fejlődéséhez, különösen az Alföld középső és északi területein igen nagy szükség lenne a csapadékra.

A kukorica már a hónap elejére országszerte beérett, megkapta az ehhez szükséges hőt. A hőösszegben a sokéves átlaghoz képest a szezon végén ismét 20-60 foknapos elmaradás figyelhető meg az ország jelentős részén.

Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert a hónap utolsó napjaiban szinte országszerte hullott több-kevesebb eső, de aztán szeptember első fele szárazra sikerült. A Dunántúlon és a középső országrészbe ez után jelentős csapadék érkezett, a kis növények fejlődésnek indulhattak, ezzel szemben keleten, északkeleten kevés csapadék hullott, így hiányosan kelt és nehezen fejlődött a repce.

Traktor dolgozik a szántóföldön

A talaj előkészítéséhez többnyire kedvezőek voltak a feltételek – Fotó: Szivák Szabolcs

Az őszi kalászosok vetésének a talaj előkészítéséhez többnyire kedvezőek voltak a feltételek, de északkeleten és az Alföld középső részén szinte egész októberben nagyon száraz volt a talaj. Október végére ezeken a részeken 30-50 mm-es csapadékhiány alakult ki az ideálishoz képest.

Következő napok időjárása

Hétfőig nem változik számottevően időjárásunk, folytatódik a csendes idő, a hideg éjszakákat a ködfoltok feloszlása után nagyrészt napos, száraz idő követi. A közeledő változást a napközben, főleg a Dunántúlon megélénkülő déli, délkeleti szél jelzi majd. Valószínűleg hétfőn délután éri el a nyugati határt a változást hozó frontrendszer felhő és csapadékzónája. Országszerte várható csapadék, zömében kedd reggelig. A jelenlegi számítások szerint nagy területen haladhatja meg a 10 mm-t a lehulló mennyiség. A talaj nedvességtartalma így sokfelé jelentősen növekedni fog. A hőmérséklet csúcsértéke nem sokat változik majd, annak ellenére, hogy keddig a magasban enyhébb levegő érkezik fölénk. Az éjszakai fagyok hétfőig megmaradnak, majd a sok felhő hatására ezek megszűnnek.

Forrás: OMSZ, agroinform.hu