Várhelyi Olivér megkapta az EP illetékes bizottságának jóváhagyását

Forrás: portfolio.hu

Erre mondják, hogy szép, de roppant nehéz feladat. A balliberális összefogás végül is engedni kényszerült, Magyarország kitartása sikerre vezetett. A kérdés, hogy lehet-e sikeres a leendő biztos munkája a Balkánon? Amennyiben kitartó munkával elérhető, hogy a csatlakozni kívánó Nyugat-Balkáni országok közelebb kerüljenek az EU-hoz, úgy ezt már sikernek tekinthetjük. (kpe)

Megkapta Várhelyi Olivér hétfőn az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának jóváhagyását, miután a frakciók koordinátorai kielégítőnek találták az írásbeli pótkérdésekre adott válaszait. Jaume Duch, a képviselőtestület szóvivője arról számolt be a Twitteren, hogy a Külügyi bizottság (AFET) brüsszeli ülésén meglett a szükséges kétharmados többség a magyar biztosjelölt kinevezésének jóváhagyásához. Később Várhelyi Olivér a mikroblogszolgáltatón közzétett üzenetében megtiszteltetésnek nevezte, hogy része lehet Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök csapatának, s együtt dolgozhatnak egy erősebb Európa megteremtéséért. Az Európai Néppárt képviselőcsoportja szintén a Twitteren gratulált a magyar biztos-jelölt kinevezésének jóváhagyásához.

„Nem leszek egyetlen ország küldöttje sem. Az Európai Bizottság képviselője leszek a szomszédos államokkal való kapcsolattartásban” – jelentette ki Várhelyi Olivér az Index EUrológus blogja szerint az Európai Parlament Külügyi szakbizottságának adott írásbeli válaszaiban. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar biztos-jelölt nem tett olyan kijelentést, amely a magyar kormányt kritizálja, annak ellenére sem, hogy a kérdések kifejezetten értékelést vártak tőle. A Népszava megjegyzi, hogy írásbeli válaszaiban Várhelyi Olivér világosan és egyértelműen kiállt az európai értékek érvényesítése mellett.

A magyar ellenzék áskálódása megbukott, mindent megtettek azért, hogy Magyarországnak ne legyen uniós biztosa, de nem jártak sikerrel – olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ tegnapi közleményében. Leszögezték: a kabinet üdvözli, hogy az Európai Parlament Külügyi szakbizottsága támogatja Várhelyi Olivér uniós biztosi kinevezését. Kitértek arra is: Magyarország az EU bővítési és szomszédságpolitikai biztosi pozícióját kulcsfontosságúnak tartja az Európai Unió erősítése, a Nyugat-Balkán bővítése és a balkáni migrációs útvonal védelme szempontjából.

A munkáját hamarosan megkezdő új Európai Bizottság egyik legrátermettebb biztosa lesz Várhelyi Olivér – rögzítette Gál Kinga Fideszes EP-képviselő Brüsszelben, rámutatva: nem sikerült az ellenzéki képviselőknek, hogy a magyar érdekekkel szemben is elvitassák a biztos-jelölt bővítési portfólióját. Még az európai baloldalon is döbbenetet váltott ki, amit a magyar ellenzék Brüsszelben művelt a magyar biztosi pozícióval kapcsolatban – fogalmazott a PestiSrácok.hu-nak Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő.

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője az egyik közösségi oldalra feltöltött nyilatkozatában kiemelte, hogy a magyar biztos-jelölt „láthatóan jól megtanulta Orbán pávatáncát és kettős beszédét”. Hozzátette: „a DK EP-képviselői rajta tartják a szemüket. Ha Várhelyi a hivatali ideje alatt megsérti a kötelező függetlenség szabályait, akkor azonnal kezdeményezni fogjuk a tisztségéből való felmentését.” „Bár Várhelyi (…) írásba adta, hogy követni fogja a bizottság irányvonalát, a Momentum Mozgalom EP-képviselői ott lesznek a nyomában, és rá fogunk mutatni, ha egyértelműen Orbán Viktor embereként fogja végezni a bizottsági munkát, veszélyeztetve ezzel az EU egységét bővítési kérdésekben” – írta Facebook-bejegyzésében Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője. Ujhelyi István, az MSZP EP képviselője az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy együttműködésre és a „magyar érdekek kérlelhetetlen képviseletére” készül az új Európai Bizottság tagjaival való kapcsolatában. „Azok után, hogy immár nemcsak szóban, de írásban is megtagadta az orbáni politikát, továbbra is kiemelt figyelem fogja kísérni a magyar biztos munkáját, akinek egyetlen lépésnyit sem szabad majd el-, vagy letérnie arról az európai útról, amelyet az uniós szerződések és saját maga is megszabott a következő évekre” – húzta alá. Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP képviselője írásbeli nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy az új magyar biztos eloszlatja az azzal kapcsolatos kétségeket, hogy „pártkatona volna”, és így „a fölötte állók szolgálójából az alatta állók segítőjévé lesz”.

MTI, INDEX.HU, NEPSZAVA.HU, PESTISRACOK.HU, MANDINER.HU, MAGYAR HÍRLAP