Várható időjárás péntektől vasárnapig: itthon igazi tél, Európa más tájain szélsőségek

Fotó: Kertvarazsmagazin.hu

Vasárnapra megáll a szél, és szinte mindenhol fagyosak lesznek az éjszakák. Csapadékra alig van esély.

Péntek

Az éjszaka képződött zúzmarás köd az északkeleti országrészben tartósan megmaradhat.  A ködös tájakon előfordulhat kisebb ónos szitálás, hószállingózás. Az északnyugati szél elsősorban az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében lesz erős, olykor viharos lökések is lehetnek.

Várható hőmérséklet napközben: 0 és +8 fok között alakul. A tartósan ködös részeken jóval hidegebb, míg az északnyugati országrészben pár fokkal melegebb is lehet.

Szombat

A Tiszántúlon napközben is megmaradhat a zúzmarás köd, rétegfelhőzet. Jelentősebb csapadék nem valószínű.

Hőmérséklet éjjel: -4 és +4 fok között alakul, de a havas, illetve szélvédett tájakon ennél lényegesen hidegebb lesz.

Hőmérséklet nappal: 3 és 8 fok között valószínű, de ahol keleten beragad a felhőzet, ott csak 0 fok köré melegszik fel a levegő.

Vasárnap

Számottevő csapadék nem lesz, csak a köd marad meg néhol. Elcsendesül a szél, így mindenhol alacsonyabb lesz a hőmérséklet.

Hőmérséklet éjjel: -8 és -2 fok között alakul, de a havas, illetve szélvédett tájakon ennél hidegebb lesz.

Hőmérséklet nappal: a napos országrészekben 2, 8, a Tiszántúlon -2, +1 fok között várható.

A Skandináv-félszigeten 70 mm eső esett 24 óra alatt

Kontinensünk időjárásának legfőbb alakítója a Brit-szigetek felett elhelyezkedő anticiklon. Ennek a magasnyomású képződménynek a hatására elsősorban Nyugat-Európában nagy területen, a Balkán-félszigeten foltokban képződik köd. Az anticiklon északi, illetve keleti részén frontok teszik mozgalmassá az időjárást.

A Skandináv-félsziget felett napok óta hullámzó frontok okoznak nagy mennyiségű esőt, néhol zivatar is kialakul. Arrafelé az elmúlt 24 órában néhol a 70 millimétert is meghaladja a lehullott csapadék mennyisége.

Spanyolország keleti partjai mentén a csúcshőmérséklet a 20 fokot is meghaladja, míg a hófelszínnel borított Kelet-európai-síkság fölött néhol még -10 fokig sem tudott felmelegedni a levegő. A Kárpát-medence időjárását még az anticiklon alakítja, amelynek peremén frontok érik el hazánkat, számottevő csapadék azonban nem várható, írja az MTI.

Forrás: OMSZ, agroinform.hu