Varga Mihály újabb döntéseket jelentett be

Varga Mihály pénzügyminiszter. - A kép forrása: kpe.hu

Újabb adócsökkentéseket, adminisztratív könnyítéseket jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter – írja a vg.hu.

  • Július elsejétől további kettő százalékponttal: 17,5 százalékról 15 és fél százalékra fog csökkenni a szociális hozzájárulási adó mértéke. Ez fél év alatt mintegy 160 milliárd forintot fog ott hagyni a vállalkozásoknál
  • Mintegy 600 ezer cégnek és szervezetnek elég szeptember 30-áig benyújtania a kötelező beszámolóját, illetve a befizetnie a helyi iparűzési adót, illetve a társasági adót is. A könnyítés nem érinti a tőzsdei cégeket, a bankokat, a befektetési vállalkozásokat és a biztosítókat – idézi a portála minisztert.
  • Miden cég megtarthatja azt az adózói besorolását, amit tavaly év végén megszerzett, vagyis az adózás szempontjából megbízható cégek a megbízható besorolásban maradhatnak és továbbra is élhetnek az ezzel járó kedvezményekkel.
  • Akik fizetés nélküli szabadságot kellett kivenniük, azok továbbra is jogosultak az egészségügyi ellátásra. Helyettük május elsejétől a munkáltatóknak kell kifizetniük az egészségügyi szolgáltatási járulékot
  • A vállakozások bármelyik adó mérsékelését kérhetik, ha a járvány miatt kerültek nehéz helyzetbe. Ennek mértéke vállalkozásokként elérheti az ötmillió forintot. Ötmillió forintos adótartozásig miden vállalkozás kérhet tizenkét havi részletfizetést vagy hat havi pótlékmentes fizetési halasztást.
  • 2021-től 12 százalékról 11 százalékra csökken a kisvállalati adó (kiva) kulcsa. Az adócsökkentés mintegy 11 milliárd forintot hagy körülbelül 50 ezer vállalkozásnál jövőre.

Forrás: vg.hu, napi.hu, Szász Péter