Varga Mihály: Újabb 420 milliárd forintot biztosít a kormány a koronavírus elleni védekezéshez

Varga Mihály pénzügyminiszter. - A kép forrása: kpe.hu

A kormány összesen 420 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a gazdaságvédelmi intézkedésekhez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (GINOP) – közölte a pénzügyminiszter szerdán. Varga Mihály hozzátette: a GINOP éves fejlesztési keretének módosításával többletforrás juthat egyebek mellett a bértámogatási programra, a vállalatok kapacitásbővítéseinek és beruházásainak támogatására, továbbá kedvezményes vállalati hitelekre is. A kormány szerdai döntésével a Pénzügyminisztérium végrehajtásában működő GINOP keretében 310 milliárd forint vissza nem térítendő forrást és 110 milliárd forint 0 százalékos hitelt állít a gazdaságvédelemi akcióterv szolgálatába. Varga Mihály hangsúlyozta: bár a GINOP rendkívül előrehaladott állapotban van, a szabad források felmérésével és a program gazdaságvédelmi szempontú újratervezésével jelentős forrásokat szabadított fel a kormány. Ezt a mozgásteret növelte az elmúlt hónapokban kialakult HUF/EUR árfolyamváltozás is. Ebben az esetben sem beszélhetünk tehát arról, hogy az Európai Unió a már megítélt kereten felül további forráshoz juttatta volna Magyarországot a koronavírus elleni védekezéssel összefüggésben – fejtette ki a tárcavezető.

A tájékoztatásra helyeznék a hangsúlyt az érdekképviseletek annak érdekében, hogy több vállalkozás vegye igénybe a gazdaságvédelmi mentőcsomag támogatásait, beleértve az állami bértámogatást – írja a Magyar Nemzet, hozzátéve: a munkáltatók szerint segíthetik a járvány utáni talpra állást a kormányzati intézkedések, ám ehhez kulcsfontosságú az érintett gazdasági szereplők nyitottsága.

Már kétezer vállalkozás élt a kormány gazdaságvédelmi programjában meghirdetett bértámogatási lehetőséggel – közli a Hír TV. Ez összesen 31 ezer munkavállalót érint.

MTI, MAGYARNEMZET.HU, HIRTV.HU