Varga Mihály: Magyarország Európa öt legélhetőbb országa között akar lenni

A 2010 elötti időszak negatív örökségének a leküzdése után egyre erősödik a magyar gazdaság. - A kép forrása: magyarhirlap.hu

Varga Mihály pénzügyminiszter, a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén elhangzottakról számolt be a sajtó képviselőinek, és kijelentette, hogy Magyarország 2030-ra Európán belül az öt legjobb ország közé kíván kerülni, ahol érdemes élni és dolgozni.

A pénzügyminiszter (a szövegközi képen) kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Bank, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslatait vitatták meg az ülésen. Hangsúlyozta, hogy a versenyképesség javítására kidolgozott elképzeléseket nyár végéig áttekintik, illetve egy-egy feladat elvégzéséhez felelősöket is hozzárendelnek. Egy újságírói kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta, hogy a kormány gondolkodik azon, hogy az egészségpénztári megtakarítások adókedvezménye megmaradjon. A cafeteria a gazdaságpolitikai ösztönző rendszer egyik eleme csak, a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok között is van olyan, amelyik a területet érinti – tette hozzá utalva arra, hogy az egészségbiztosítások mellett a nyugdíjpénztári megtakarítások támogatását is fontosnak tartják. Ami a szociális hozzájárulási adót illeti, azért tervezték a további csökkentést 2019 júliusától, mert az adott év lezárását követően lehet az értékelést elvégezni, de a kormánynak nincs ellenére további adó- és járulékcsökkentés sem. A rendszerváltozás után először 2016-ban sikerült megállapodást kötni a szociális partnerekkel, a munkaadók komoly terheket vállaltak a közterhek csökkentésének fejében – mutatott rá Varga Mihály arra a kérdésre, hogy milyen újabb köztehercsökkentések várhatók. Azt is jelezte, hogy a hatéves bérmegállapodás forgatókönyve szerint kíván haladni. A kormány azzal számolt, hogy az év egészében 3 százalék körüli infláció valósulhat meg – így kommentálta Varga Mihály újságírói kérdésre a legújabb inflációs adatokat. A bürokrácia mérete a legtöbb összevetés szerint a többi visegrádi országhoz hasonlítva Magyarországon magasabb, mondta Varga Mihály arra a kérdésre, hogy mi a kormány álláspontja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége azon javaslatáról, miszerint 100 ezer főt szükséges elbocsátani a közszférából. A pénzügyminiszter megjegyezte, hogy a kormány elrendelte a létszámstopot, nem tervezi, hogy a következő hónapokban az államigazgatás mérete tovább növekedjen. Arról pedig közös gondolkodás zajlik, hogy miképpen lehetne „a közszolgáltatások színvonalának megtartása mellett, kisebb létszámmal” elvégezni a feladatokat – mondta a miniszter. (Forrás: MTI/origo.hu – A szövegközi képen Varga Mihály pénzügyminiszter. – A kép forrása: ecopedia.hu)