Varga Mihály bemutatta, hogyan növekedhet idén a magyar gazdaság

Fotó portfolio.hu

Parragh László MKIK-elnök előadása után Varga Mihály beszélt az eseményen. A pénzügyminiszter mérsékelte a múlt évi gazdasági visszaesésre vonatkozó előrejelzését (6,4-6,5%-ról 5-6% közé), illetve felvázolta, milyen tempóban élénkülhet az idén a magyar gazdaság.

A pénzügyminiszter a globális járvány főbb adataival indította prezentációját. Emberi károkat és gazdasági krízist okozott a járvány – mondta.

Nagyobb és pusztítóbb volt a válság, mint az 1929-es nagy gazdasági válság során – értékelte. A 2020-as év kétarcú év volt Magyarország számára – folytatta.

A MÁSODIK NEGYEDÉVBEN SATUFÉKRŐL BESZÉLHETÜNK, MERT ILYEN VISSZAESÉS ELŐTTE MÉG SOSEM VOLT – MONDTA.

A vártnál kisebb lesz a 2020-as gazdasági visszaesés, 5-6% között lehet – vetítette előre.


Ez érdemi új információt jelent, ugyanis eddig 6,4-6,5%-os gazdasági visszaeséssel számolt a kormány a tavalyi évre.

Egy vita folyik a magyar közgazdaságban arról, hogy a hiány és az adósság mértéke emelkedhetett-e ilyen mértékben. Itt emlékeztetnék arra, hogy nem lehet pénzügyi akadálya az emberi életnek – húzta alá. Szerinte akkor követett volna el hibát a kormány, ha ebben a helyzetben nem lazít a költségvetésen.

Az államadósság az EU-átlag alatt maradt, a hiány pedig megfelel az uniós szinteknek – vélekedett.

A válságkezelés során a gazdaságvédelem volt az elsődleges, ezt pedig a beruházások támogatásával hajtotta végre a kormány. E mellett fontos cél volt az új munkahelyek létrehozása – fogalmazott.

Az a jó hírünk van, hogy a befektetett energia nem vész el. Azzal számolunk, hogy a fordulópont az idei év második negyedévében lesz. Ekkor két számjegyű GDP-növekedés várható

– vetítette előre. (A második negyedéves magas éves GDP-növekedés mögött természetesen a tavaly tavaszi mély bázis a fő magyarázat, de ezzel együtt is látszik, hogy a kormány arra számít, hogy az év során fokozatosan élénkül majd a gazdasági aktivitás.)

A járvány tanulsága szerinte:

  • A termelési láncok sérülhetnek, ezért az ellátásbiztonságra kell helyezni a hangsúlyt.
  • A munkahelyteremtő beruházások fontossága.
  • Magyar termékekkel lefedni a gazdaságot.
  • Az ide érkező működőtőkét minél jobban bevonni a gazdaság teljesítményébe.

Erre van szükség

Magyarországon is megvan az esély, ahol olyan brandek épülnek ki, ahol szervezett értékláncok épülnek ki – mondta. És itt példaként említette a dél-koreai vállalatokat.

Az országban észak-déli különbség kezd kialakulni a regionális fejlettségben. Ezt kezelni kell, célzott befektetési támogatásokkal – árulta el Varga Mihály.

Sok kiművelt emberfőre is szükség van, ezért kell az oktatásba is fektetni. Ennek kapcsán idézte Orbán Viktor múlt heti bejelentését a felsőoktatás fejlesztését illetően.

Forrás: portfolio.hu