Varga Mihály: Az unió legígéretesebb kezdeményezése az euró

Fotó-europa.eu

Az MNB elnök sarkos véleményét az euró jövőjéről és ezzel kapcsolatban a Polgári Kisgazdák álláspontját és jövőképét a magunk részéről korábbi írásunkban már ismertettük. Megnyugvással látjuk, hogy a kormányt képviselő pénzügyminiszter túlnyomóan osztja a mi véleményünket. Álláspontunk abból a tényből indul ki, hogy Magyarország a hellén-római-keresztény kultúrkört képviselő Európához tartozott és oda is kíván a jövőben is tartozni. Meggyőződésünk, hogy sorsunk közös Európával. Mi Európát nem elhagyni akarjuk, hanem minden Európai ország számára élhetővé tenni. Az euró tartós fennmaradásához a szuverén államok olyan hozzájárulása szükséges, amely szuverenitásuk egy meghatározott részének önkéntes korlátozását jelenti. (TKB)

Az unió ígéretes, de befejezetlen projektjének nevezte az eurót Varga Mihály pénzügyminiszter, és megerősítette, hogy Magyarország az EU-tagsággal elkötelezte magát a közös pénz bevezetése mellett – írja az Mfor.hu, amely a versenyképességi tanács keddi ülése után kérdezte a minisztert. A portál emlékeztet, hogy Matolcsy György jegybankelnök pár napja egy erősen kritikus cikket publikált az eurózónáról, lényegében reménytelen vállalkozásnak beállítva a közös pénzen alapuló monetáris rendszert, amely a tagjai legtöbbjének nem járt előnnyel. Varga Mihály az Mfor.hu-nak kifejtette: a kormánynak továbbra sincs céldátuma az euró bevezetésének.

„Magyarország szempontjából egyértelműen az euró mihamarabbi bevezetése lenne a legjobb döntés” – írta közösségi oldalán Cseh Katalin arra reagálva, hogy Matolcsy György jegybankelnök szerint hiba volt az euró bevezetése. A Momentum EP-képviselője szerint a Fidesz gazdasági szabadságharca politikailag összeegyeztethetetlen az euróval, ezért is történhet meg, hogy bár Magyarország az unióhoz való csatlakozással vállalta az euró kötelező bevezetését, ennek még mindig nincsen hivatalos céldátuma.

„Én sok mindent megértek. Megértem, hogy ha Matolcsy György mond valamit, akkor fölmerül az alapos gyanú, hogy annak az ellenkezője igaz” – írta Facebook-bejegyzésében Ungár Péter LMP-s képviselő. MFOR.HU, 444.HU, MANDINER.HU