Varga Mihály Az ország éves jövedelmének minden ötödik forintja a védekezést szolgálja

Varga Mihály pénzügyminiszter. - A kép forrása: hirmagazin.eu

Magyarország éves jövedelmének mintegy 20 százalékát fordítja a koronavírus elleni védekezésre, ezzel a kormány minden ötödik forintot a családok és a vállalkozások támogatására biztosít – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a pénzügyi akciócsoport megbeszélését követően. A miniszter tájékoztatása szerint 3 alapot hoznak létre, mintegy 2000 milliárd forint összegben. A Járvány elleni védekezési alap 633 milliárd forintja többek között a pártok támogatásának 50 százalékából, a multinacionális vállalatok adójából és a bankok hozzájárulásából tevődik össze. A Gazdaságvédelmi alap 1345 milliárdos forrásának nagyrésze a minisztériumoktól származik, átcsoportosítások, megtakarítások révén. Az EU-ból érkező forrásokat a harmadik alap kezeli majd. Hozzátette: ez egyelőre üres, mert az uniótól még nem érkezett támogatás a járvány elleni védekezésre. Varga Mihály jelezte: a pénzügyi akciócsoport azon dolgozik, hogy forrásokat biztosítson a következő intézkedésekre is, így marad forrás a 13. havi nyugdíj visszaépítésére, a munkaadók bértámogatására, a beruházások támogatására, valamint a szociális hozzájárulási adó és a kisvállalati adó csökkentésére.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a kormány eddigi járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedései a költségvetés bevételi és kiadási oldalára egyaránt döntő mértékű hatást gyakorolnak. Márciusban kiemelkedő összegeket tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, közel 190 milliárd forintot költött a kormány védőmaszkok, védőeszközök, lélegeztetőgépek beszerzésére.

Az Európai Unió 15,6 milliárd euró összegben nyújt célzott pénzügyi segítséget partnerországainak a koronavírus-világjárvánnyal szembeni védekezéshez – jelentette be az Európai Bizottság szerdán. Ursula von der Leyen, az EB elnöke közölte: a koronavírus terjedésének megállítása céljából az unió hamarosan virtuális donorkonferenciát hív össze a szükséges finanszírozás előteremtésére.  

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt az 50 milliárd forint összegű magyar támogatási programot, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben hivatott a magyar gazdaság működését segíteni.  A Portfolio szerint már kiutalta az Európai Bizottság annak a 608 millió eurónyi likviditási segítségnek a második felét, amelyről a koronavírus elleni küzdelem jegyében március közepén tájékoztatta a testület a magyar hatóságokat. A portál úgy véli: az összeg 109-110 milliárd forint körül van.

A magyar gazdaság legalább 5 százalékkal eshet vissza, de a 10 százalékos zsugorodás sincs kizárva – derül ki a Kopint-Tárki friss gazdasági előrejelzéséből. A jelentés szerint ha a járvány legkésőbb a nyár végéig lecseng, és feloldják a korlátozásokat, akkor is 5,5 százalékkal esik a magyar GDP 2020ban, ha viszont a járvány és az amiatt elrendelt korlátozó intézkedések az év végéig kitartanak, akkor10 százalékos is lehet a visszaesés.

MTI, PORTFOLIO.HU, NAPI.HU