Varga Mihály: A vártnál jobban csökkent a magyar államadósság

Fotó PM

Magyarország ma erősebb és ellenállóbb, mint korábban. A ma közzétett adatok szerint a vártnál jobban csökkent az államadósság és a költségvetés hiánya – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán.

Varga Mihály a számokat ismertetve elmondta, hogy 76,8 százalékra mérsékelődött Magyarország GDP-arányos államadóssága. Míg a magyar államadósság csökken, az uniós tagállamoké átlagosan már 90 százalék fölött van, és az Európai Bizottság szerint tovább fog emelkedni.

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a friss adatok szerint a magyar költségvetés hiánya is alacsonyabb a vártnál. 7,5 százalék helyett 6.8 százalék.

Varga Mihály értékelése szerint az adatok azt bizonyítják,

„helyes döntés volt, hogy Magyarország nem megszorításokkal, hanem támogató, segítő költségvetési politikával kezelte a válságot. Helyes döntés volt, hogy a magyar gazdaságot indítottuk újra leggyorsabban Európában, így hamarabb kezdhettünk az egyensúlyi mutatók javításába. Helyes döntés volt, hogy a külföldiek szerepét csökkentettük, a magyar családokét növeltük az adósságfinanszírozásban. Ahogyan az is helyes döntés volt, hogy tavaly év végén megnöveltük pénzügyi tartalékainkat, így már a háborús helyzet előtt mérsékeltük az ország pénzügyi kitettségét.”

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország ma erősebb és ellenállóbb, mint korábban.

Forrás: hirado.hu