Varga Mihály: A munkahelyek megtartása és a gazdaság újraindítása az elsődleges

Varga Mihály pénzügyminiszter. - A kép forrása: kpe.hu

A kormánynak a járvány alatt is törekedni kell a fiskális fegyelemre, de nem szabad vaskalaposan ragaszkodni az államháztartási hiány három százalék alatt tartásához, mert most a munkahelyek megtartása és a gazdaság újraindításának kell elsőbbséget kapnia – nyilatkozta a pénzügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Varga Mihály úgy fogalmazott, zárójelbe kell tenni azt a korábbi forgatókönyvet, amely szerint az idén növekedik a magyar gazdaság, valószínűleg visszaesés lesz, aminek mértéke most 3 százalékra tehető, de a végleges adat nagy mértékben függ a járványhelyzet alakulásától. Hozzátette: a magyar gazdaság most az IMF szerint is sokkal válságállóbb helyzetben van, mint a 2008-as válság idején, ami lehetővé teszi, hogy minél kisebb károkkal élje túl a járvány miatti leállást. A miniszter elmondta azt is, hogy a kormány az utolsó simításokat végzi egy hitel- és garanciacsomagon, amelynek részleteiről hamarosan tájékoztatást adnak.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta, hogy a jelenlegi járványellenes intézkedések kiválóan működnek, kicsi emelkedés várható május 3. körül, egy úgynevezett lokális csúcs. Megjegyezte: olyan optimális megoldást kell találni, amely a fertőzöttek számát az egészségügyi rendszer kapacitása alatt tudja tartani, de a gazdaság is megfelelően működik. Palkovics László szólt arról is, hogy a jövő hét elején eszközölnek néhány változtatást a gazdaságvédő stratégiában a partnerekkel való egyeztetés után. Jelen pillanatban a vállalatok stabilitása, tehát a munkaadók stabilitása és a munkavállalók munkája a legfontosabb – hangsúlyozta.

Rolek Ferenc a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke az ATV híradójának a részmunkaidős-bértámogatás kapcsán arról beszélt, hogy az erről szóló rendelet jó néhány vállalkozást kizár a körből, ráadásul a támogatást olyan feltételekhez kötik, amelyek mellett egyébként is csak kevesen vennék azt igénybe. Úgy véli, hogy ha a vállalatok a segítséget nem tudják igénybe venni, az létszámleépítéssel járhat.

A következő három hónapban 90-100 ezer ember is elveszítheti a munkáját, és hathatós kormányzati segítség nélkül a munkanélküliségi ráta elérheti  a 10 százalékot – írja a Népszava a GKI Gazdaságkutató több mint 900 cég körében végzett felmérését ismertetve. A közeljövőre vonatkozó kilátások gyászosak, véli a GKI: a cégek bő harmada némi, fele jelentős negatív hatástól tart. Elbocsátásra legnagyobb arányban az építőipari cégeknél lehet számítani. Körükben ez az arány 30 százalék, míg az iparban 20, a szolgáltatások terén 14, a kereskedelemben 12 és a mezőgazdaságban 6 százalék.

MTI, ATV.HU, HIRTV.HU, NÉPSZAVA