Varga Mihály: A magyar mezőgazdaság is hozzájárul a gazdasági növekedés megőrzéséhez

Fotó Pénzügyminisztérium

A magyar mezőgazdaság a tavalyi történelmi aszály után idén újra növelheti a gazdaság teljesítményét, a hazai búzatermés minőségben és mennyiségben is bőven fedezi a hazai igényeket – jelentette ki Varga Mihály a Magyarok Kenyere program búzagyűjtő napján, Tiszafüreden.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a kormány a magyar gazdák érdekeit tartja szem előtt, amikor fellép a számukra káros brüsszeli döntésekkel szemben.

Korábban nemzetközi megállapodás született annak érdekében, hogy az ukrán gabona a háborús helyzetben is eljusson a korábbi célpiacát jelentő országokba, azonban nem ez történt – emlékeztetett Varga Mihály kiemelve: a szállítmányok a közép-kelet-európai országokban rekedtek, felborítva piacainkat, károkat okozva a helyi gazdáknak. A miniszter hangsúlyozta: ha nem akadályoznánk meg, hogy az ellenőrizetlen minőségű ukrán gabona elárassza a magyar agrárpiacot, akkor a dömpingárak tönkretennék a magyar gazdákat, és akár már jövőre magyar búza nélkül maradnánk. A tárcavezető kijelentette: a mezőgazdaság stratégiai ágazat, a kormány megvédi a magyar gazdákat a számukra hátrányos brüsszeli döntésekkel szemben. Hozzátette: Magyarország továbbra is a béke pártján áll, és történetének legnagyobb humanitárius akciójával segíti a háború sújtotta Ukrajnát.

Varga Mihály a búzagyűjtő nappal kapcsolatban elmondta: a karitatív program mindössze egy bő évized alatt az önzetlen segítőkészség és a nemzeti összetartozás alulró szerveződő ünnepévé vált, amely ma már a teljes magyarságot összeköti. Mint mondta: ma százszor annyi kenyeret süthetnek az összegyűjtött lisztből, mint 13 évvel ezelőtt. A Magyarok Kenyere program keretein belül az országszerte, minden évben százával megtartott búzagyűjtő napok is hozzájárulnak ahhoz a nemzetépítő munkához, amelyet 2010 óta folytatunk.

Forrás: Pénzügyminisztérium, kormany.hu