Varga Mihály: A kormány célja, hogy a gazdaság eddig elért eredményeit megvédje

Varga Mihály pénzügyminiszter. - A kép forrása: hirmagazin.eu

A kormány azt szeretné elérni, hogy a magyar gazdaság az eddig elért eredményeit megvédje, a gazdaság az idei első negyedévben 5,3 százalékkal bővült, de egyes nemzetközi előrejelzések szerint mind a világgazdaság, mind az eurózóna gazdasági bővülése lassul, a kormány ezért dolgozta ki a gazdaságvédelmi akciótervet – hangoztatta Varga Mihály az Országgyűlés Gazdasági bizottságában szerdán.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a GDP első negyedéves adata azt vetíti előre, hogy a magyar gazdaság a jövőben is 4 százalék körüli mértékben bővülhet. A miniszter arról is szólt, hogy a hétfőn elindított új állampapír, a nagyon kedvező kamatozású magyar államkötvény plusz értékesítése már most nagyon sikeres, ezzel is az ország államadósságának finanszírozását akarja biztonságosabbá tenni a kormány. Képviselői kérdésekre elmondta: a Paksi Atomerőmű beruházáshoz biztosított hitelkeretből eddig 24,9 millió eurót vett fel a kormány, de ezt már vissza is fizette.

A pénzügyminisztert a Költségvetési bizottság is meghallgatta, ahol kiemelte: 2020-ra biztonságos költségvetés készült a GDP-hez mérten egy százalékos hiánnyal és ugyanekkora tartalékkal. Hozzáfűzte, hogy a magyar gazdaság jó helyzetben van, de azzal a kihívással kell szembenézni, hogy a mostani 4-5 százalékos növekedés hogyan tartható fenn.

MTI