Varga Mihály: A gazdaság egészséges szerkezete áll a magyar növekedés mögött

Varga Mihály pénzügyminiszter. - A kép forrása: hirmagazin.eu

A bruttó hazai termék a nyers adatok szerint 5,0 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte első becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által használt minden egyedi és rendkívüli tényezőtől megtisztított naptári és szezonális hatásoktól megtisztított kiegyensúlyozott index is 4,8 százalékos növekedést mutatott éves összevetésben, az első félévi 5,2 százalék után. Az előző negyedévihez mérve a második negyedévivel megegyező 1,1 százalékos volt a szezonálisan és naptárhatással kiigazított GDP növekedése. A növekedéshez az ipar, az építőipar, és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá legnagyobb mértékben – tette hozzá a KSH.

A magyar gazdaság egészséges szerkezetével magyarázható, hogy ismét kiemelkedő mértékben nőtt európai összevetésben is a bruttó hazai termék – közölte a harmadik negyedéves GDP-adatokra reagálva a pénzügyminiszter. Varga Mihály részben a gazdaságot befolyásoló kormányzati intézkedésekkel, többek között az otthonteremtési támogatással, a versenyképességi programmal és az állami beruházásokkal magyarázta a növekedést. Úgy gondolja, hozzájárult a bővüléshez a bérfelzárkóztatás és a munkaerőpiac alakulása is, Magyarországon 4,5 milliónál is többen dolgoznak, a reálbérek idei növekedése pedig meghaladta a 7 százalékot augusztus végéig. Kérdésre válaszolva Varga
Mihály közölte, hogy a kormány elfogadja a munkaadói és a munkavállalói oldal bérmegállapodását, így azt is, ha az eddig tervezettnél magasabb arányú minimálbér-emelésben állapodnak meg 2020-ra. Kormányzati közbenjárást csak akkor látna indokoltnak, ha a szociális partnerek között nem születne megállapodás. A készülő gazdaságvédelmi és családvédelmi akciótervvel kapcsolatban a miniszter elmondta: mindkét területen lesznek lépések, melyek részleteit most dolgozzák ki a tárcák. Mivel a parlament december 10-ig ülésezik, ezért már nem lát lehetőséget arra, hogy ezek az intézkedések január elsejétől hatályba lépjenek, erre valamikor jövő tavasszal kerülhet sor – tette hozzá.

MTI, PORTFOLIO.HU, 2019.11.14.