Varga Mihály: A 2021-es költségvetés a gazdaságvédelem költségvetése

Varga Mihály pénzügyminiszter. - A kép forrása: infostart.hu

A 2021-es költségvetés a gazdaságvédelem költségvetése a járványügyi készültség fenntartásával – rögzítette Varga Mihály a Parlamentben kedden, mielőtt a házelnöknek átnyújtotta a törvény tervezetét. A pénzügyminiszter szerint a büdzsé kiemelt feladatként kezeli az emberek védelmét, és választ ad a járványhelyzet miatt kialakult gazdasági kihívásokra. Kiemelt helyen van a családok védelme, a gazdaság újraindítása és az ország biztonsága. A költségvetésben a kormány 2021-re 4,8 százalékos GDP-bővüléssel számol, 3 százalékos infláció és 2,9 százalékos, GDP-arányos államháztartási hiány mellett. 2021-ben az adósságráta újra 70 százalék alá kerülhet. A büdzsé összeállításánál 356 forintos euró-árfolyamot vettek alapul. A 270 milliárd forintos központi tartalék meghaladja a GDP 0,5 százalékát, ebből a kormány rendkívüli kormányzati intézkedésekre 120 milliárd forintos, a gazdaságvédelmi programok központi tartalékaként pedig szintén 120 milliárd forintos összeggel számol, a járvány elleni védekezés központi tartaléka 30 milliárd forint. A gazdaság védelme és újraindítása, valamint a munkahelyek megőrzése és teremtése a 2021-es költségvetésben a Gazdaságvédelmi alapra épül, amelyen keresztül 2021-ben 2555 milliárd forintot meghaladó forrás áll rendelkezésre. Csaknem 3000 milliárd forintos forrással egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot is létrehoznak – közölte Varga Mihály. Miután átvette a büdzsé tervezetét, Kövér László, az Országgyűlés elnöke azt mondta, július 3-án vagy 6-án lehet a törvény zárószavazása.

Fővárosi reakció

Karácsony Gergely megítélése szerint a nemzet érdekével ellentétes a tervezet, az ebben foglalt megszorítás nemcsak az önkormányzatokat, hanem a helyi közösségeket is rendkívül súlyosan érinti. A főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a járvány nyomán kialakuló gazdasági, társadalmi válságot az Orbán-kormány arra használja fel, hogy a „magyar közélet egyedüli hatalmi ellensúlyát, az önkormányzati szektort tönkretegyék”. Úgy véli, a gépjárműadó átcsoportosítása, valamint az önkormányzatokra kivetett adó, az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás összegének megemelése drámai mértékben lehetetleníti el az önkormányzatokat. Megjegyezte, hogy számításaik szerint az idei 10 milliárd forint helyett 36 milliárdot kell majd a fővárosnak adó formájában befizetni a központi költségvetésbe. Mindez teljes mértékben elfogadhatatlan a Fővárosi Önkormányzat számára, és mindent megtesznek azért, hogy a költségvetési javaslatot ebben a formában ne fogadják el, a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége elnökeként kezdeményezi az önkormányzati szövetségek közös kiállását is – jelezte Karácsony Gergely.

A főváros az egyik legjobb anyagi helyzetben lévő önkormányzat, más önkormányzatokhoz hasonlóan hozzá kell járulnia az államháztartás kiadásaihoz – reagált Banai Péter Benő kedden a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a főpolgármester állításaira. A Pénzügyminisztérium államtitkára megjegyezte: Karácsony nem említette, hogy nemcsak a szolidaritási hozzájárulás nő, hanem a kötelező önkormányzati feladatokra a központi költségvetésből nyújtott támogatás is nő 7 milliárd forinttal.

Pártreakciók

A DK semmitmondónak tartja a 2021-es költségvetési javaslatot, a párt szerint a kormány semmi olyan valódi intézkedést nem akar tenni, ami valóban a magyarok javát szolgálná, és még most, a „csőd szélén” is olyan dolgok szerepelnek kiemelt helyen, mint az „oligarcháknak” kedvező vasútépítés, vagy egy új stadion építése. A Momentum úgy értékelt: a kormány továbbra sem érti, ha megszűnnek a munkahelyek, akkor jövőre kevesebb adóbevétel keletkezik, és az ideihez hasonló megszorításokat kell bevezetnie. A Fidesz költségvetése nem az újjáépítés büdzséje – húzta alá közleményében az MSZP elnöke, Tóth Bertalan, megjegyezve: „a járvány megmutatta, hogy hatalmas lyukak tátonganak a magyar szociális ellátórendszeren, és ez – érdemi beavatkozás nélkül – szociális katasztrófához vezet”. A Párbeszéd kevesli a javaslat egészségügyre és gazdaságvédelemre szánt forrásait. A Jobbik arról értekezett: teljes magyar társadalmi csoportok maradnak ki a javaslatból. Az LMP „teljes vakrepülésnek” tartja a tervezetet, a komolytalanság jelének tartják, hogy példátlan módon kihagyták az államadósság és a „jósolt GDP” összegét is.

Egyéb reagálások

Annak kapcsán, hogy Varga Mihály közölte, egyszerűsítette a kabinet a 2021-es költségvetési tervet, hogy áttekinthetőbb legyen, a 24.hu arra mutat rá: az egyszerűsítés például azzal járt, hogy nem derül ki a dokumentumból, pontosan mennyi pénzt költ el jövőre a kormány a Budapest-Belgrád-

vasútvonal felújítására. A lap megjegyzi továbbá: egyre többe kerül a Paks 2 projekt, a 2021-es költségvetési törvényjavaslat már 116 milliárdos költséggel számol. A Portfolio szerint 112 ezer forinttal több pénzt kap jövőre az az időskorú, aki átlagnyugdíjból él.

MTI, INDEX.HU, 24.HU, HIRTV.HU, HVG.HU, NAPI.HU, PORTFOLIO.HU