Varga Judit: Pár hétig úgy tűnt, hogy Vera Jourova az Európai Bizottságtól elvárható függetlenséggel foglalkozik a magyar jogszabályokkal

Fotó Miniszterelnökség, Botár Gergely

Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke kifejezetten a magyar és a lengyel helyzetről szóló interjút adott a német Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, melyben elmondja a magyarok és a lengyelek nem szeretnének korlátlan állami hatalmat. Magyarországgal kapcsolatban úgy vélte, hogy bár a koronavírus valóban megkövetelhet rendkívüli intézkedéseket, de nem határidő nélkül, és különösen nem a sajtószabadság szűkítésének céljából. A felhatalmazási törvényről szerinte egy dolog, hogy „támogatja-e (nem) és egy másik, hogy van-e joga fellépni ellene (nincs)” – számol be róla az Index. A hvg.hu beszámolója szerint az interjúban Jourova világossá tette, hogy ő egyszer sem mondta azt, hogy a magyar felhatalmazási törvény nem ütközik bele a közösségi jogba. Sőt, ha azt nézzük, hogy mi történt idáig Magyarországon, akkor nagyon is nyugtalanító a jogszabály, hiszen a magyar politikában olyan rendszerszintű változások mennek végbe, amelyek a Fidesz és Orbán Viktor korlátlan hatalmához vezetnek. Például az újságírókat hatalmas nyomás alá helyezi, hogy a büntetőjog módosítása folytán öt évet kaphatnak, ha „eltorzítva” adják vissza a tényeket.

Varga Judit igazságügyi miniszter az interjúra reagálva közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Pár hétig úgy tűnt, hogy Vera Jourova az Európai Bizottságtól elvárható függetlenséggel foglalkozik a magyar jogszabályokkal. Ez a liberális fősodorban pár pillanatra okozott is némi bénultságot, hisz nem tudtak mit kezdeni azzal a brüsszeli megállapítással, hogy a magyar koronavírus-törvény nem ellentétes az uniós joggal, és nincs szükség Magyarország elleni uniós eljárásra.” A tárcavezető szerint ezt az új hangot nem tűrhették, ezért a hálózat nyilvánvalóan még nagyobb nyomás alá helyezte a szereplőket. Varga Judit megjegyezte, sokatmondó kijelentés Jourova részéről, hogy a magyar helyzet követésére kapcsolatot tart fenn a magyar újságírókkal és a civil szervezetekkel, és csak bátorítani tudja az újságírókat, hogy tegyenek jogi lépéseket, ha megvádolják őket.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint Vera Jourova alelnök asszonynak és az Európai Bizottságnak is ideje lenne befejeznie a kettős beszédet és Magyarország állandó támadását. „Tisztelettel kérjük Jourova asszonyt, hogy döntse el végre: fasiszták vagy szocialisták vagyunk?

Őszintén megvallva: mindkettő állítás nevetséges, de egy alelnöktől azért többet várnánk.” – írja közösségi oldalán az államtitkár.

„Reméljük, az európai társadalmakban egyre többen látják be a hazugságokat, azt, mire megy ki a játék. Ám nincsenek illúzióink: ez a küzdelem folytatódni fog. Fogalmazhatunk úgy is, ez a liberálisok bibliája. Ez látványos lesz a következő, teljesen értelmetlen EP-ülésen, ahol megint velünk foglalkoznak majd” – mondta  Kovács Zoltán a Magyar Hírlapnak adott interjúban. Varga Judit igazságügyi miniszter a francia Putschnak adott interjújában a Magyarországot ért nemzetközi kritikákról úgy fogalmazott: ”A mainstream liberális média és több politikus Európa szerte félremagyarázza a helyzetet és Magyarországról szóló fake newst terjeszt”. Deutsch Tamás szerint elfogultság vezérli a hazánkat folyamatosan támadó liberális EPképviselőket. A Fidesz EP-képviselője a Hír TV Bayer Show adásában azt mondta, a jogszerűség számonkérése csak álca, valójában az a céljuk, hogy a polgári nemzeti keresztény demokrata értékeket valló kormány helyett, liberális vezetés legyen Magyarországon.

ORIGO.HU, PESTISRACOK.HU, HIRTV.HU, INDEX.HU, MAGYAR HÍRLAP