Varga Judit: Orbán Viktor azt kérte, hogy segítsek megnyerni az uniós csatákat

Fotó Miniszterelnökség, Botár Gergely

Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt az Országgyűlés európai ügyek bizottsága és az igazságügyi bizottság együttes csütörtöki ülésén, kinevezése előtti meghallgatásán közölte: Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte fel, hogy segítsen megnyerni uniós szinten a vitákat, mely felkérést a tárca várományosa megtisztelőnek nevezett. Varga Judit jelezte: a kormányfő a „szuverenista európai politika képviseletével” bízta meg, egyben tudatta: készül az uniós csatákra, ennek jegyében bemutatja majd, hogy amit esetünkben kifogásolnak, arra bőven van példa más országban is. Kiemelte: kettős mérce leküzdése az egyik legfontosabb feladat, szerinte politikai nyomás van Magyarországon. A miniszterjelölt ismertette: a jövőben az Igazságügyi Minisztérium berkein belül folytatják az uniós politikát és a jogi csaták megvívását az alaptörvény talaján állva. Hozzátette: logikus összekapcsolni az igazságügyi tárcát és az uniós ügyeket, hiszen szinte minden uniós jogalkotás érinti a nemzeti jogrendszereket, és eddig is az igazságügyi tárcával dolgozott együtt a legszorosabban uniós ügyekért felelős államtitkárként. Varga Judit aláhúzta: a jogállamisági vitákat minél előbb le kell zárni. Meghallgatásán a miniszterjelölt a céljairól azt mondta: az EU-csúcson megfogalmazott prioritásokon – a polgárok szabadsága, a gazdaság fejlesztése, a zöld, klímasemleges szociális Európa és a globális siker – túl megpróbálják az integráció alapelveit megerősíteni, ezek között a konszenzuskeresést említette. Varga Judit az igazságügy terén a megkezdett munka folytatását és a bírák bérrendezését ígérte.

Varga Judit beszélt arról is, hogy az Isztambuli egyezmény „politikai hiszti”, a nők helyzete valójában a legjobb állapotban van Magyarországon, nem kell választani a család és munka között, a kormány fellép a családon belüli erőszak ellen is. Amikor a jobbikos Bana Tibor a miniszterjelölt lakhatási támogatási ügyét firtatta, Varga Judit úgy reagált: „mintha egy külföldi fórumon lennék, de már látom, hogy külföldi kritikusaink honnan szedik az információkat, ott is hasonló kritikákat lehet hallani”. A független Szél Bernadett a korrupciós jelentés nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban tett föl kérdést, amire Varga Judit azt közölte: a dokumentumot a kormány néhány héten belül nyilvánosságra hozza a saját megjegyzéseivel együtt.

Az igazságügyi bizottság 8 igen szavazattal, 2 nem ellenében; az európai ügyek bizottsága pedig 6 igen szavazattal, 2 nem ellenében támogatta Varga Judit miniszteri kinevezését. ATV.HU, HVG.HU, PESTISRACOK.HU