Varga Judit: Okafogyott a főtanácsnoki indítvány / Uniós főtanácsnok: A magyar menekültügyi szabályozás jelentős része sérti az EU-s jogot

Fotó Miniszterelnökség, Botár Gergely

A magyarországi tranzitzónák működését, valamint a magyar menekültügyi és idegenrendészeti eljárásokat érintő magyar jogszabály jelentős része sérti az uniós jogot – tudatta az ügyben vizsgálódó főtanácsnok álláspontját a luxembourgi székhelyű EU-bíróság csütörtökön. Indítványában Priit Pikamae főtanácsnok kijelentette: a nemzetközi védelem iránti kérelem benyújtására a szerb-magyar határon létrehozott tranzitzónába való belépési kötelezettség, valamint a belépésre jogosultak számának drasztikus korlátozása „akadályozza, hogy a kérelmezők megfelelően benyújtsák kérelmüket”.

A magyar kormány okafogyottnak tartja a főtanácsnoki indítványt, hiszen a tranzitzónák már nem működnek

– nyilatkozta Varga Judit igazságügyi miniszter az MTI-nek. „A magyar kormány a jövőben is megvédi Magyarország és Európa határait, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a nemzetközi migránsfolyosók kialakulását” – szögezte le. Az indítvány újabb bizonyíték arra, hogy Brüsszel továbbra is nyomást akar gyakorolni a magyar bevándorláspolitikára és le akarja bontani a jogi határzárat – közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hollik István úgy fogalmazott: az indítvány arra utal, hogy el akarják ítélni Magyarországot azért, mert akadályt állított az illegális migráció elé. Szerinte fontos, hogy a most indult nemzeti konzultációban ismét megerősítsék: Magyarország továbbra is lépjen fel az illegális migrációval szemben és védje meg a migránsok betelepítését tiltó Alaptörvényt.

Kizárólag Kijevben vagy Belgrádban adhatják be szándéknyilatkozatukat azok a menedékkérők, akik Magyarországra jönnének – számol be a Magyar Közlöny nyomán a Népszava.

MTI, NÉPSZAVA