Varga Judit igazságügy-miniszter társadalmi egyeztetést kezdeményez a feltételes szabadságra bocsátás szigorítására irányuló törvénymódosításról

Fotó Magyar Nemzet

A győri gyermekgyilkosságot és a közelmúlt közvéleményt megrázó eseményeit követően elrendelt vizsgálat eredménye alapján Varga Judit igazságügyi miniszter első és legfontosabb lépésként a feltételes szabadságra bocsátás szabályainak szigorítását javasolta. A tervezethez az észrevételeket 2020. január 27-ig várjuk a velemeny@im.gov.hu email címre.

A győri tragédiát vizsgáló jelentés feltárta, hogy a feltételes szabadságra bocsátás szabályainak szigorítása szükséges. A cél az, hogy ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani olyan elítéltet, aki szándékosan más életére tört. Ennek érdekében a szándékos élet elleni bűncselekmények esetén – a tervezet értelmében – az elkövetők feltételes szabadságra bocsátása kizárt lenne.

Emellett a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén a feltételes szabadságra bocsátás feltétele lesz a pártfogó felügyelet, valamint az áldozat, illetve a potenciális áldozat védelmét szolgáló magatartási szabály elrendelése, és ezek ellenőrzése technikai eszközök alkalmazásával.

Az IM javasolja annak bevezetését, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének elbírálására irányuló döntési eljárás során a javaslatban meghatározott esetekben a mentális állapotra vonatkozó szakorvosi és pszichológusi véleményt, valamint az elítélt kiskorú gyermekével kapcsolatban a gyámhatóság véleményét is be kell szerezni.

A törvényjavaslatot az Országgyűlés várhatóan már a tavaszi ülésszakon megtárgyalja.

Az Igazságügyi Minisztérium által előkészített jogszabálytervezet a társadalmi egyeztetés keretében itt érhető el.

(Igazságügyi Minisztérium, kormany.hu)

Győri gyerekgyilkosság – Elkészítette az igazságügyi tárca a szükségesnek tartott módosításokat

Az Igazságügyi Minisztérium sürgősséggel elkészítette a szükségesnek tartott jogszabály-módosítások előterjesztéseit a győri gyermekgyilkosságot követően elrendelt átfogó kormányzati vizsgálat eredményeként készült jelentésben meghatározottak szerint – jelentette be Varga Judit, a tárca vezetője szerdán a közösségi oldalán. A miniszter azt írta: szerdán a kormany.hu honlapon mindenki számára elérhetővé tették a büntető törvénykönyvről szóló törvény, a büntetés-végrehajtási törvény és az egészségügyről szóló törvény javasolt módosításait. Bejelentette: társadalmi egyeztetést indít a jogalkotási folyamat átláthatóvá tétele érdekében. Azt írták: a cél az, hogy ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani olyan elítéltet, aki szándékosan más életére tört. Ennek érdekében az élet elleni szándékos bűncselekmények esetén – a tervezet értelmében – az elkövetők feltételes szabadságra bocsátása kizárt lenne. MTI