Varga Judit: Brüsszel hallgassa meg a magyar álláspontot is!

Fotó Magyar Nemzet

Az igazságügyi miniszter továbbra is elvárja, hogy Brüsszel biztosítsa a magyar kormánynak a lehetőséget, hogy elmondhassa álláspontját az Európai Parlamentben (EP) a Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitán. Varga Judit szerdán, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nyilatkozva kifejtette, továbbra is kérdéses, hogy hozzászólhat-e a magyar koronavírus-törvényt érintő vitához, pedig a jogállamiság, a tisztességes eljárás és a demokrácia összes alapelve ezt kívánná. Ezek olyan alapértékek, amelyeket „álságosan és folyamatosan” számon kérnek Magyarországon – tette hozzá. A tárcavezető morálisan elítélendőnek nevezte, hogy az európai baloldali frakciók akkor foglalkoznak újra a magyar jogállamisággal, amikor embereik ezrei halnak meg és millió veszítik el az állásukat Európában a járvány miatt. ”Nem vagyok meggyőződve afelől, hogy emögött nem a magyar baloldali EP-képviselők kezdeményezése áll, és nem ők fogják a tollat” – mondta. A tárcavezető közösségi oldalán azt írta: érthetetlennek tartja a kialakult helyzetet.

Varga Judit szerdán a Facebook oldalán szavazásra bocsátotta az üggyel kapcsolatban egykérdést, miszerint ”elfogadható-e, hogy az EP holnapi vitájában nem kap szót. Este 11-ig lehet szavazni.”

A Magyar Nemzet szerdán Brüsszelben megkérdezte Jaume Duch Guillot EP-szóvivőt az ügyben, aki megerősítette az uniós parlament eddigi álláspontját, miszerint a megfelelő képviseletnek az államfői vagy miniszterelnöki szintet tartják. Orbán Viktor levelében pedig világossá tette, hogy nem tud itt lenni – tudatta a lappal a szóvivő.

„Vera Jourová bizottsági alelnök asszonynak úgy látom, vannak jogilag alátámasztott konkrét kijelentései és vannak személyes aggodalmai, és ezek nem fedik egymást. Tehát az, hogy neki milyen személyes aggodalmai vannak vagy ő éppen hogy érzi magát, az az személyes ügye. Erről nagyon jó, hogyha egy újságnak nyilatkozik, de ez különösebben nem kell, hogy befolyásoljon bennünket bármiben” – nyilatkozta az ATV-nek Novák Katalin annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság jogállamiságért és az európai értékekért felelős cseh alelnöke a német Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt mondta a magyar felhatalmazási törvényről: hogy ha megnézzük, mi történt idáig Magyarországon, akkor nagyon is nyugtalanító a jogszabály. “Mindig hozzáteszi azt is, hogy semmilyen olyan jogalapot nem lát, aminek mentén Magyarországot elmarasztalhatná az európai uniós jognak a megsértéséért, és ez a fontos” – mondta Novák Katalin az ATV  kérdésére, hogy Jourová negatív következményeket is kilátásba helyezett.

Ugyanazok támadják ma Magyarországot, akik a bevándorlás elutasítása és a határkerítés miatt is támadták – mondta a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője az MTI-hez is eljuttatott szerdai videosajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás arra a kérdésre, hogy Vera Jourová európai bizottsági alelnökön kívül vane olyan brüsszeli politikus, aki nem lát kivetnivalót a koronavírus-törvényben, az EP-képviselő azt válaszolta: Manfred Weber néppárti frakcióvezető álláspontja is egyezik az Európai Bizottság álláspontjával. Egy másik felvetésre elképesztőnek és a vitakoreográfia elfogultságát mutatónak nevezte azt a „huzavonát” és „kekeckedő levélváltást”, amelyet az EP elnöke kezdeményezett a magyar kormány vitarészvételével kapcsolatban. A politikus hajmeresztőnek tartja azt is, hogy David Maria Sassoli parlamenti elnök akar „szerepet osztani” és akarja meghatározni, ki képviseli egy szuverén uniós tagállam kormányát egy EP-vitában.

Az Európai Parlament Magyarországról tartandó vitáján a magyar kormány szembesülhet azzal, mit gondol az európai közösség a tevékenységéről – mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője szerdán. Ujhelyi István a Facebook-oldalán követhető online tájékoztatóján elmondta, hogy az EP-elnökével szemben ő szót adna Varga Juditnak, mert akkor az igazságügyi miniszter megmagyarázhatná az elmúlt hetek kormányzati döntéseit, például az önkormányzatokkal, az álhírekkel kapcsolatban.

ATV.HU, MTI, PESTISRACOK.HU, MAGYARNEMZET.HU, HIRTV.HU