Várfi András értesítése alapján: Termőföld és napfény nélkül, konténerben terem a jövő zöldsége

Fotó 123rf

Termőtalaj nélkül, mesterséges fényben nőnek a zsenge zöldségek.

Az angol Nottinghami Trent Egyetem kutatói kidolgozták a vertikális gazdálkodás „következő generációját”, amely egész éven keresztül lehetővé teszi különböző növények termesztését, az évszaktól és az időjárástól függetlenül, ráadásul minimális vízmennyiség felhasználásával – olvashatjuk a phys.org hírportálon.

A Chungui Lu professzor által kidolgozott termesztés termőtalaj nélkül, ultrahangos hidropónikus rendszerben történik, ahol a növények gyökerei a maximális páratartalmú levegőben lógnak, és a tápanyagokkal telített oldatot köd formájában permetezik be.

Az első, kísérleti termesztést Lincolnshire grófságban, két konténerfarmon hajtják végre, és a közeli jövőben itt rendeznek be két állandó vertikális farmot is.

Az angol SMART Grant 800.000 fontos támogatásával megvalósuló új módszer a termesztésnek a fogyasztókhoz való közelebb vitelével, azaz a szállítási távolságok csökkentésével párosítva, számottevően csökkenti a termelés  költségeit, és annak ökológiai lábnyomát, továbbá megnöveli a termékek eltarthatóságának időtartamát. Ugyanilyen irányban hat a talajnak és a talajművelésnek a kiküszöbölése, valamint az időjárás és a kártevők kedvezőtlen hatásának minimálisra szorítása is. A termesztéshez szükséges energiát napelemekkel állítják elő. Mindezt a kedvező hatást a megvilágítási viszonyok kombinálásával tovább lehet fokozni.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre