Várfi András értesítése alapján: Dolomitpor kisokos: miért jó, mikor használjuk?

Fotó Pap Edina

A dolomit, egyfajta mészkő, értékes tápanyagokkal látja el a növényeket, és segít megváltoztatni a talaj pH-értékét azáltal, hogy a növények igényeihez igazítja. Néha dolomitos mésznek vagy dolomitos mészkőnek is nevezik, és több tápanyagot biztosít, mint az egyszerű mész. Gyakran használják a műtrágyák mellett, különösen a vetőgyümölcsöknél.

Dolomit-mész ásványok

A dolomitpor egy mészkővegyület, amely kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A legjobb keverékek 8-12 százalék magnéziumot és 18-22 százalék kalciumot tartalmaznak. Ezek az elemek hozzájárulnak a talaj pH-értékének befolyásolásához, és értékes tápanyagokkal látják el a növényeket. A dolomit gyakran tartalmazhat nátriumot, de legfeljebb 0,2 százalékos nátriumot tartalmazhat. A több nátrium megváltoztathatja a talaj sótartalmát, ami sok növényt elpusztíthat.

Miért érdemes Dolomitot használni?

A dolomit mészkő a legjobb a talaj savasságának vagy pH-értékének megváltoztatására. Kezdje a talaj pH-tesztjével, amelyet kertészeti központokban vásárolhat, hogy meghatározza a meglévő pH-értéket. A legtöbb növény 6,0 és 7,4 közötti pH-val teljesít a legjobban. Ha a talaj pH-ja 5,9 vagy az alatt van, a dolomitmész segíthet a pH-érték növelésében, hogy a talaj növénybarátabb legyen. Egyes növények a savas talajokat részesítik előnyben, ahol alacsonyabb a pH-érték, ezért a dolomit hozzáadása előtt ellenőrizze az adott növény igényeit.

Néhány növényeknek, különösen a sok magot tartalmazó zöldségeknek, például a paradicsomnak (Lycopersicon esculentum) extra kalciumra van szükségük növekedésük során, és a dolomit kiváló módja ennek a tápanyagnak. A dolomit emellett magnéziumot és más tápanyagokat is biztosít, amelyek hasznosak a növekvő növények számára. A magnézium kiválóan képes semlegesíteni a savakat, ha a kerti talaj túlságosan savas a benne növekedő növények számára.

Mikor kell használni?

Bármikor hozzáadhat dolomitot a virágágyásokhoz és a veteményeskertekhez, amikor nincs fagy vagy fagypont, de a legjobb, ha tavasszal vagy ősszel adja hozzá. Válasszon olyan napot, amikor nem várható eső, hogy ne mosódjon le a talajról, mielőtt felszívódik, és lehetőleg ne legyen erős szél sem, ami elhordaná a könnyű port. Zöldségféléknél a dolomit hozzáadása az ültetés előtt extra lökést ad a magoknak, majd a növények növekedésével szükség szerint hozzáadhat még. A dolomit hozzáadása a termesztőközeghez az ültetés előtt segít megelőzni bizonyos típusú növényi problémákat és a rothadást, amelyet általában a kalciumhiány okoz.

Hogyan kell alkalmazni?

Ha egy még üres területre helyezi, ahol virágot vagy zöldséget, gabonát szeretne ültetni, ültetés előtt forgassa be a talaj felső 10 cm rétegébe. A talaj pH-értékének megváltoztatásához határozza meg a szükséges mennyiséget, és terítse el a talaj tetejére. Például, ha a talaj pH-ja 5,5, és szeretné ezt közelebb 6,5-hez emelni, adjon hozzá 4-5 kg dolomitport 10 négyzetméter területre.

Honnan lehet jó áron beszerezni a minőségi dolomitport?

A Hazai Bányák Zrt. üzemeltetésében lévő Zsámbéki Dolomitbányából NEBIH által hitelesített, jó minőségű, magas kálcium-, és magnéziumtartalmú dolomitport szerezhetnek be, egyedi kiszerelésekben, akár házhoz szállítva.

Forrás: hazaibanyak.hu, agrotrend.hu